Rusko zasáhlo obytný dům. Mezi mrtvými jsou záchranáři, zranění utrpěl hrdina z Mariupolu

Ruský útok na Pokrovsk na východě Ukrajiny, při němž byly zasaženy bytové domy, si vyžádal sedm mrtvých, uvedl portál Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinské ministerstvo vnitra. Počet zraněných stoupl z předchozích 67 na 88, informoval podle agentury Unian šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Mezi raněnými je také 31 policistů, sedm záchranářů, čtyři vojáci a dvě děti. Jedním ze zraněných policistů je také „hrdina od Mariupolu“.

Centrum Pokrovsku, který leží v Doněcké oblasti poblíž frontové linie, v pondělí večer v rozmezí zhruba 40 minut zasáhly dvě rakety. Podle Kyrylenka Rusové zasáhli rodinné domy, devítipodlažní a pětipodlažní bytové domy, hotel, gastronomické zařízení, obchody a kancelářskou budovu. Útočili přitom podle něj balistickými raketami Iskander.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo jsou Češi bojující na Ukrajině? Idealisté i lidé, co utíkají před problémy a chtějí do Afriky

Mezi mrtvými jsou i dva záchranáři, kteří se snažili pomoci obětem prvního zásahu. Jedním ze záchranářů, který při ostřelování přišel o život, je dvaapadesátiletý zástupce vedoucího Státní služby pro mimořádné situace Doněcké oblasti Andrij Omelčenk. Smrt záchranáře oznámil ministr vnitra Ukrajiny Ihor Klymenko. „Jsme hluboce zarmouceni smrtí Andrije Omelčenka, plukovníka Služby civilní ochrany, zástupce vedoucího Hlavního oddělení mimořádných událostí. Dnes ho v Pokrovsku připravila o život ruská raketa,“ uvedl podle webu Unaian a zdůraznil, že zesnulý záchranář obětoval službě polovinu svého života.

Zranění utrpěl také policista, který zachraňoval životy v Mariupolu. Na své facebookové stránce o tom informoval ukrajinský režisér Mstislav Černov. „Volodymyr, hrdina filmu 20 dní v Mariupolu, policista, který zachraňoval naše životy, byl zraněn v Pokrovsku. S nasazením života neustále pomáhal zachraňovat lidi v Mariupolu. Poté, co jsme se vymanili z obklíčení, pokračoval v práci policisty ve své rodné Doněcké oblasti,“ napsal. Podle Černova policista přijel na místo ruského úderu, aby pomohl, lidem a byl zasažen druhým raketovým útokem okupantů.

„Musíme zastavit ruský teror. Každý, kdo bojuje za svobodu Ukrajiny, zachraňuje životy. Každý na světě, kdo pomáhá Ukrajině, porazí teroristy společně s námi. Rusko se bude zodpovídat ze všeho, co v této strašné válce udělalo,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské ministerstvo obrany ve středu potvrdilo, že ruská armáda na Pokrovsk zaútočila. Podle jeho tvrzení ale nezasáhla rezidenční oblast, nýbrž „velicí středisko ukrajinské armády“. „V oblasti obce Krasnoarmejsk Doněcké lidové republiky bylo zasaženo předsunuté velicí středisko uskupení ukrajinských vojsk Chortycja,“ sdělilo ministerstvo na sociální síti Telegram.

Pokrovsk přitom označilo jeho názvem používaným v sovětských dobách a lokalizovalo ho na území takzvané Doněcké lidové republiky, což je útvar, který na východě Ukrajiny vyhlásili proruští separatisté. Pokrovsk ale na území ovládaném separatisty neleží.

Tagy:
válka rakety útok Ukrajina záchranáři Doněcká oblast Pokrovsk Pavlo Olexandrovič Kyrylenko