Rekordní ztráty Rusů. Za den přišli o desítky kusů těžké techniky a letoun, tvrdí Ukrajinci

Ruské ztráty za sobotu podle odhadů ukrajinského generálního štábu čítají desítky kusů těžké vojenské techniky, včetně jednoho letounu Su-25. Ukrajinci zároveň zabili, zajali či vyřadili z boje na 900 okupantů. Počet sestřelených ruských dronů od začátku konfliktu nyní již překonal dva tisíce. Podle britského ministerstva obrany zažívá Ruská federace v posledních týdnech největší vojenské ztráty od počátku invaze. Údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinské síly zničily za jeden den 13 tanků, 14 bojových vozidel pěchoty a letoun Suchoj Su-25, informoval generální štáb na Facebooku. Kromě toho Rusové přišli o 17 dělostřeleckých systémů a dva salvové raketomety. Obráncům se zároveň podařilo sestřelit 10 dronů, včetně jednoho bezpilotního letounu Orlan a několika íránských Šáhidů. Celkový počet uzemněných dronů se tak údajně vyšplhal na 2 007.

K TÉMATU: Putin jako krab či trpaslík. Tajný tým chrání prezidenta před vtipy, odhalují uniklé dokumenty

Ruské jednotky bojující na Ukrajině v posledních dvou týdnech pravděpodobně registrují nejvyšší ztráty od začátku války, uvádí v nedělním hlášení britské ministerstvo obrany. Vychází právě z čísel generálního štábu, i když uznává, že údaje nedokáže ověřit. Vlastní ztráty nezveřejňuje ani jedna ze stran. Trend, který data ukazují, je však podle Londýna důvěryhodný. O mnoho vojáků ovšem nadále přichází také Ukrajina, dodává resort.

Kyjev uvádí, že Rusové v posledním týdnu každý den přicházeli v průměru o 824 vojáků. Denní počet mrtvých a zraněných je více než čtyřnásobný proti hodnotám hlášeným loni v červnu a červenci. Vyšší ruské ztráty hlásila ukrajinská armáda pouze v prvních dnech invaze na přelomu loňského února a března. Celkové ztráty Rusů by tak brzy mohly přesáhnout hranici 140 tisíc osob.

Rusku chybí vycvičení vojáci

„Nárůst ruských ztrát je pravděpodobně dán různými faktory včetně nedostatku vycvičeného personálu, koordinace a prostředků podél fronty,“ uvádí britské ministerstvo obrany. Uvedené problémy podle něj dokládá vývoj bojů v Doněcké oblasti, konkrétně o město Bachmut a také obec Vuhledar, kde Rusové podle dostupných záběrů v posledních dnech provedli neúspěšný útok.

Kromě dvou známých doněckých měst se Ukrajincům podařilo v sobotu odrazit útoky v několika dalších oblastech včetně Marjinky, Bilohorivky, Fedorivky či Ivanivky. „Nepřítel během dne podnikl dvanáct raketových útoků, z nichž tři byly zaměřeny na civilní infrastrukturu v Charkově. Hrozba dalších leteckých a raketových útoků zůstává vysoká,“ uvedl generální štáb v pravidelném hlášení. Ukrajinské jednotky zaznamenaly také více než 90 útoků salvovými raketomety.

Tagy: