USA zvažují obnovit přísně tajný program na Ukrajině. Přímé zapojení do války, zní z Ruska

Washington zvažuje, že obnoví přísně tajný program na Ukrajině, na kterém se před vypuknutím války podílely americké speciální jednotky. USA by mohly najmout buď ukrajinské operativce, anebo by na místo vyslaly vlastní muže, informoval list Washington Post. To by ale podle Ruska znamenalo přímé zapojení do války.

Spojené státy si podle listu Washington Post platí po celém světě paramilitantní jednotky, které jim pomáhají při nepřímém mocenském boji s Ruskem a Čínou. Jednu takovou externí pobočku speciálních sil si USA zřídily ještě před válkou i na Ukrajině. Ruskou invazí se ale program přerušil.

Teď Spojené státy usilují o to, aby ho znovu nastartovaly. Pokud Kongres pokračování programu posvětí (případný restart by přišel nejspíš příští rok), budou moci americké speciální jednotky zaměstnat ukrajinské operativce, aby podávali zprávy o ruských vojenských operacích a bojovali s dezinformacemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové mění styl válčení. Pro Ukrajince jsou teď mnohem těžším soupeřem, říká generál Šedivý.

Zatím ale není jasné, zda by administrativa Joea Bidena dovolila americkým jednotkám dohlížet na průběh utajovaných operací přímo na Ukrajině, nebo jestli by je Američané řídili ze sousední země. Už jen pouhé pomyšlení na přítomnost amerických jednotek na Ukrajině ovšem pořádně pobouřilo Moskvu.

USA jako komplic Ukrajiny

Web ruské propagandistické televize RT informoval, že do plánů USA se opřel ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov.

Podle něj by poslání Američanů na Ukrajinu znamenalo „výraznou eskalaci“ války a přímé zapojení USA do konfliktu. Antonov dodal, že se Spojené státy chovají jako „komplic Ukrajiny“. Washington Post napsal, že podobný názor zastávají i někteří kongresmani.

Význam obnovení programu na Ukrajině vysvětlil generálporučík Mark Schwartz. „Když takové operace přerušíte, protože se změní rozsah konfliktu, tak ztratíte přístup. Takže ztratíte přístup k informacím a zpravodajským aktivitám a vůbec nemáte ponětí o tom, co se během konfliktu děje,“ uvedl s tím, že USA nechtějí, aby těžce vydřené vztahy s Ukrajinou jen tak vyšuměly do prázdna.

USA vydají na program speciálních operací v zahraničí každý rok 15 milionů dolarů (333 milionů korun). Což je v porovnání s miliardovými dary pro Ukrajinu v časech války jen okrajová investice.

Tagy: