Rusku teče do bot, říká odborník. Putinovu jadernou hrozbu ale musíme brát vážně

Ruský prezident Vladimir Putin

Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci kvůli Ukrajině

Rusku se na Ukrajině nedaří, což prezident Vladimir Putin de facto přiznává vyhlášením částečné mobilizace. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl novinář Jiří Just, který žije v Moskvě. Bezpečnostní analytik Pavel Havlíček varoval, že ačkoliv Putinovi zjevně teče do bot, jeho vyhrožování užitím jaderných zbraní je potřeba brát vážně.

„Vladimir Putin fakticky přiznal, že ta takzvaná speciální vojenská operace, která byla vyhlášena 24. února letošního roku, nejde podle plánu. Sám přiznal, že tam jsou jisté problémy, že na Donbasu ukrajinská armáda vede tvrdý odpor. Nezmínil se samozřejmě o protiofenzivě ukrajinské armády, která vyhnala ruské vojáky z Charkovské oblasti,“ řekl spolupracovník CNN Prima NEWS Just.

Podle jeho mínění Putin zároveň de facto oznámil, že referenda o připojení k Rusku, která v obsazených oblastech slíbil zabezpečit, v podstatě nemají význam. Putin totiž zároveň přirovnal ozbrojence ze separatistických samozvaných republik v Doněcku a Luhansku k profesionální ruské armádě.

„Pokud uznává jejich armádu, tak anexe už definitivně proběhla. To, co uvidíme za pár dní, kdy nějací lidé budou házet něco do volebních uren, bude jen takové divadélko a proces, který vlastně neuznává ani Vladimir Putin,“ hodnotil Just.

Vyhlášení částečné mobilizace, jež se má podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua týkat až 300 tisíc lidí, konkrétně z řad rezervistů a lidí s vojenskou zkušeností, je podle Justa jasným „příznakem neúspěchu na frontě“. Ten zároveň poukázal na to, že dosud se na Ukrajinu odhodlalo jen velmi málo dobrovolníků, tudíž je zjevné, že Rusům se do války příliš nechce.

Rusko bude verbovat jako za 2. světové války

Bezpečnostní analytik Pavel Havlíček má za to, že Putin mobilizací mění pravidla hry. „Měla to být dílčí záležitost, která se neměla týkat velké části ruské společnosti a měla být rychle vyřešena,“ řekl expert s dovětkem, že nyní se už konflikt „dostane do domu každého Rusa“.

Širší mobilizace v ruské společnosti by podle jeho soudu mohla proběhnout v nadcházejících dvou až třech měsících. „Bude se skutečně verbovat do armády tak, jak to Rusko nezná od roku 1945,“ pronesl Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ten na druhou stranu zároveň upozornil na slova ruského prezidenta ohledně možnosti použití jaderných zbraní, pokud se zaútočí přímo na území Ruska. „Rusko je jadernou velmocí srovnatelnou jen s USA. Dokážu si představit, že na obranu svého území může nasadit dostupné prostředky včetně zbraní jaderného charakteru. Tady tu hrozbu musíme brát vážně, protože mu teče do bot. Proto mobilizuje a mluví takto rázně o jaderných zbraních,“ míní Havlíček.

Fiala: Pomoc Ukrajině je potřeba, Rusko eskaluje válku

Na Putinův projev již stihly zareagovat i politické špičky Česka. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že mobilizace je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. „Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat,“ dodal Fiala.

„Byla to jasná propaganda a popírání skutečností. Říct, že Rusko čelí agresi by znamenalo, že se válčilo v Rusku. Ale Rusko napadlo Ukrajinu, která se statečně brání takřka sedm měsíců. Plány Putina během pár dní obsadit Kyjev, dosadit tam loutkovou vládu, padly,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

S komentářem přišla rovněž šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Podle ní z částečné mobilizace ruský národ rozhodně „nebude nadšený“. „To znamená – další mladí muži do války, kteří se z ní pravděpodobně nevrátí. Otcové od rodin i synové...,“ řekla redakci Schillerová.

Tagy: