Ruský gymnasta pobouřil podporou války. Udělal bych to znovu, bojuji za mír, řekl

Ivan Kuljak

Do uplynulého víkendu znali Ivana Kuljaka jen zarytí znalci gymnastiky, teď si udělal reklamu, která ho proslavila po celém světě. Jen to nebyla úplně šťastná medializace. Na Světovém poháru v Dauhá si na sebe vzal dres s písmenem Z, čímž otevřeně podpořil ruskou agresi na Ukrajině. A prý svého kroku nelituje, udělal by to znovu.

Kuljak o víkendu obsadil na bradlech třetí místo a při slavnostním ceremoniálu si pro medaili přišel s připnutým písmenem Z na hrudi. Stejný znak na sobě mají na Ukrajině ruské tanky a další vojenská vozidla.

„Kdyby byla další příležitost, tak si písmeno Z dám na hruď znovu. Viděl jsem to u našich vojáků a zjišťoval jsem si, co to znamená,“ řekl pro státní televizi RT Kuljak, který navíc na pódiu stál vedle ukrajinského vítěze Ilji Kovtuna.

„Znamená to ‚za vítězství‘ a ‚za mír‘. Nepřeju nikomu nic zlého, prostě jsem jen vyjádřil svůj názor. Jako sportovec vždycky bojujete za vítězství a jste pro mír,“ přidal 20letý Kuljak.

Kvůli gestu už ho začala vyšetřovat Mezinárodní gymnastická federace, která sice zakázala ruským a běloruským reprezentantům startovat v soutěžích, ale až od 7. března. Kuljak tak v Dauhá ještě mohl závodit.

Tagy: