Základní úkoly první etapy splněny. Můžeme se soustředit na hlavní cíl, hlásí Šojgu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Válka na Ukrajině (29.3.2022 12:00)

Pokles bojového potenciálu ukrajinských ozbrojených sil umožňuje soustředit se na hlavní cíl – osvobození Donbasu. V úterý to prohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který naposledy na veřejnosti vystoupil 11. března. Podle Rusů byl ministr v úterý ráno na armádní poradě. Podle Ukrajinců měl v minulých dnech po Putinově ostré kritice infarkt.

„Základní úkoly první etapy operace byly vcelku splněny. Podstatně poklesl bojový potenciál ukrajinských ozbrojených sil, což umožňuje soustředit základní pozornost a úsilí na dosažení hlavního cíle – osvobození Donbasu,“ prohlásil Šojgu během úterní porady s ruskou generalitou.

Ozbrojené síly Ukrajiny podle něj utrpěly podstatné škody, Rusové vybojovali nadvládu ve vzduchu a ukrajinské vojenské letectvo a protivzdušná obrana byly prakticky zničeny. „Vojenské námořnictvo přestalo existovat. Ruské ozbrojené síly budou pokračovat ve speciální vojenské operaci až do dosažení vytyčených cílů,“ zopakoval ministr.

Šojgu nebyl podle BBC spatřen na veřejnosti od 11. března. Ve čtvrtek se v ruských médiích objevily záběry, na nichž byl vidět na obrazovce, kterou používal Putin při virtuální poradě ruské bezpečnostní rady. Spekuluje se však o tom, že byl použit ministrův starší záznam.

🇷🇺Minister of Defence held a working meeting with the leadership of the Russian Defence Ministry ▫️"With the...

Posted by Минобороны России on Saturday, March 26, 2022

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vysvětloval Šojguovu mediální nepřítomnost tím, že je zaneprázdněný. „Ministr obrany má nyní mnoho starostí. Probíhá speciální vojenská operace. Není to čas na aktivitu v médiích,“ prohlásil.

Dostal infarkt po Putinově kritice?

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka ale Šojgu utrpěl infarkt poté, co ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval za fiasko invaze na Ukrajinu. Nyní Šojgu podle Ukrajinců absolvuje rehabilitaci ve vojenské nemocnici.

Ruské ministerstvo obrany ve zjevné reakci na Heraščenka zveřejnilo na Facebooku zprávu, že se ministr zúčastnil ranní porady ve svém úřadu. Informaci doplňuje video dokumentující poradu s řadou nejvyšších představitelů ruské armády, včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, který rovněž nebyl v poslední době na veřejnosti viděn.

Šojgu přítomné informuje, že s ministerstvem financí diskutoval o vojenském rozpočtu a plnění rozkazů obrany. Hovoří o pokračování dodávek zbraní a výbavy v předstihu, přičemž „prioritami jsou dalekonosné vysoce přesné zbraně, vybavení letadel a udržování pohotovosti strategických jaderných sil“.

Rusko mělo přijít o 17 200 vojáků

Ukrajinský generální štáb v úterý ohlásil, že ukrajinské jednotky v Donbasu na východě země během uplynulých 24 hodin odrazily sedm útoků ruských vojsk a zničily 12 tanků a deset bojových vozidel pěchoty.

Britská vojenská rozvědka nicméně podle agentury Reuters varovala, že ruské síly vzhledem ke svým úderným schopnostem nadále představují vážné ohrožení Kyjeva, přestože ukrajinské jednotky pokračují v místních protiútocích severozápadně od metropole.

Rusko od začátku invaze přišlo o 17 200 vojáků, 597 tanků, 1 710 dalších obrněných vozidel, 303 děl, 96 raketometů, 127 letadel, 129 vrtulníků a 71 bezpilotních letounů, tvrdí ukrajinský generální štáb.

Naopak ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské letectvo během noci zničilo 68 ukrajinských vojenských objektů, včetně tří raketových systémů protivzdušné obrany Buk-M1. Ruské síly od začátku „speciální operace“ zničily 123 ukrajinských letadel, 311 dronů, 1 738 tanků a dalších obrněnců. Tvrzení obou stran o ztrátách způsobených nepříteli ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Tagy: