Ruský paradox. Kreml si stěžuje, že na něj Ukrajina útočí, a volá po mezinárodním odsouzení

Tisková mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová patří mezi hlásné trouby propagandy Kremlu.

Situace v ruské Kurské oblasti

Rusové mimo boje se silami Kyjeva přímo na Ukrajině musí nečekaně řešit i výpad Ukrajinců přímo na území Ruska. S tím nastává paradoxní situace. Rusko, které už před více než dvěma lety spustilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu, si dnes stěžuje, že jej Kyjev napadá v jeho vlastní Kurské oblasti. Představitelé Moskvy nyní volají po mezinárodním odsouzení Ukrajiny a kritizují Západ, že v této situaci „cynicky mlčí“.

Ruská vojska autoritářského prezidenta Vladimira Putina už třetím rokem bojují na Ukrajině, která se navzdory početní nevýhodě stále vytrvale brání, a to i s přispěním dodávek zbraní či munice ze Západu.

ČTĚTE TAKÉ: Zažili hrůzy Putinova vězení. Snadno tam přijdete o rozum, popsali trestanci po výměně

Ukrajinci nyní podnikli útok přímo na oficiální území Ruské federace, konkrétně v Kurské oblasti. A to se Rusům pranic nelíbí. Veřejně si stěžují na to, že jsou napadeni na svém území.

„Zločinný kyjevský režim pokračuje ve svém útoku na nevinné obyvatele ruských měst a vesnic. Ukrajinští neonacisti mají ztráty a k tomu páchají krvavé teroristické činy proti civilistům,“ uvedla na sociální síti Telegram mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Ta je známá jako jedna z tradičních hlásných troub propagandy Kremlu, která takřka vždy pozuráží Ukrajinu i Západ.

To se dělo i tentokrát. Ukrajinské vojáky označuje za „neonacisty“ a „teroristy“. „Ukrobanderovci se svým barbarským útokem v Kurské oblasti pokouší zasít paniku mezi místní obyvatele a ukázat aspoň nějakou aktivitu na pozadí neustálých porážek ukrajinských ozbrojených sil ve válečné zóně,“ pokračovala tisková mluvčí. Onou „válečnou zónou“ nejspíš myslela oficiální území Ukrajiny.

Následně se opřela i do Západu. „Všechny tyto krvavé zločiny se dějí za cynického mlčení ze Západu, které stále stojí za svými loutkami v Kyjevě. Tohle všechno pouze posiluje pocit beztrestnosti ukrajinských neonacistů, kteří si myslí, že jim vše projde. Apelujeme na mezinárodní společenství, aby nesedělo bokem a rezolutně odsoudilo kriminální činnost kyjevského režimu,“ dodala Zacharovová.

Mimo to se zmínila i o amerických stíhačkách F-16, které nyní Kyjev dostal. Podle ní Ukrajinu před Rusy nespasí. Stejně tak zkritizovala Západ, že ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému tyto stroje poskytl. „Tento krok jde ruku v ruce se západní linií eskalace ukrajinské krize a nepřispívá k vytvoření podmínek pro její urovnání politickými a diplomatickými metodami,“ doplnila mluvčí ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Medveděv slibuje „bezpodmínečnou kapitulaci“ Kyjeva

Zatímco Zacharovová mluví o řešení „ukrajinské krize“, bývalý ruský premiér a prezident Dmitrij Medveděv pro změnu hlásí, že Rusko „speciální vojenskou operaci“, jak agresi na Ukrajině Kreml nazývá, dotáhne do úspěšného konce a Kyjev podle něj bude „bezpodmínečně kapitulovat“.

Mimo to Medveděv na svém telegramovém účtu okomentoval i nynější aktivitu v Kurské oblasti. „Musíme se z této vážné lekce poučit naplnit, co náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov slíbil nejvyššímu veliteli ozbrojených sil (Putinovi) – nemilosrdně porazit a zničit nepřítele,“ napsal exprezident, který dnes zastává pouze roli místopředsedy Rady bezpečnosti Ruské federace.

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov zkritizoval Bílý dům, že útok Ukrajinců neodsoudil. „Veřejná prohlášení amerických představitelů na provokativní chování kyjevských násilníků na území Ruské federace jsou skutečně nehorázná. Znovu se neodvážili přijít ani se slovem kritiky svých pohůnků či lítostí za oběti tragédie,“ pronesl ruský velvyslanec. Bílý dům prostřednictvím své mluvčí Karine Jean-Pierreové uvedl, že Washington nebyl o operaci Ukrajinců informován a chce bližší informace o cílech.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Bílý dům neonacismus USA Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Marija Vladimirovna Zacharovová Moskevský Kreml západní svět ruská invaze na Ukrajinu Karine Jean-Pierreová Kurská oblast