Zažili hrůzy Putinova vězení. Snadno tam přijdete o rozum, popsali trestanci po výměně

Ruská vazební věznice v Čitě na Sibiři.

Výměna vězňů mezi západem a Ruskem

Ruské věznice a trestanecké kolonie rozhodně nejsou místem, které by většina lidí chtěla navštívit. Jak to za mřížemi těchto zařízení vypadá, nyní popsali bývalí vězni, kteří se nyní dostali na Západ díky výměně s Ruskem. Jistý německý občan popsal spoluvězně jako velmi solidární, ale zažil také jejich nábor do války na Ukrajině. To ruský opozičník Vladimir Kara-Murza byl vystaven mnohem horším podmínkám – ty se na něm viditelně podepsaly.

Zdi ruského vězení si zevnitř mohl důkladně prohlédnout Patrick Schöbel. Německý občan z Hamburku byl před časem zadržen na ruském letišti kvůli sáčku, ve kterém měl šest gumových medvídků obsahujících látku THC. V Rusku byl stíhán za pašování drog a hrozilo mu až sedm let vězení.

ČTĚTE TAKÉ: Obrana ukrajinského města držela roky, rozpadla se během dnů. Mohlo za to jediné rozhodnutí

Nakonec za ruskými mřížemi strávil zhruba půl roku. Nyní pro německý Bild popsal, co tam prožil. „Spoluvězni ke mNě byli neuvěřitelně milí,“ citoval zmíněný deník Schöbela, který chválil hlavně solidaritu.

Ostatní vězni totiž od svých ruských příbuzných měli dostávat měsíční balíčky s lepšími potravinami, než které dostávali od vězeňské kuchyně, ale také třeba hygienické potřeby a další. „Všichni věděli, že nemám v Rusku žádnou rodinu, která by mi mohla cokoliv posílat, tak se o mě postarali,“ vyprávěl donedávna vězněný Němec.

Sám byl prý svědkem toho, jak verbíři ruské armády dorazili shánět vězně, aby doplnili stavy svých vojsk na Ukrajině. Dohoda byla jednoduchá – bojuj za Rusko po jeden rok a tvůj trest ti bude prominut.

Pro Bild řekl, že rekrutovali dokonce i drogově závislé vězně, kteří „sotva stáli na nohou“. „Rusko bere z vězení i feťáky a posílá je na frontu jako potravu pro děla,“ popsal Schöbel. I on prý dostal od verbířů nabídku, kterou však odmítl.

O tom, že byl vyměněn na Západ za odsouzené ruské agenty, se měl Schöbel dozvědět de facto na poslední chvíli. Když nastupoval do letadla, které jej posléze vzalo do Německa, neměl potuchy, kam vůbec letí. „Myslel jsem si: ‚Možná nás berou do trestanecké kolonie na Sibiř’,“

Jak nepřijít o rozum

Podstatně horší zkušenost s ruským vězením má Vladimir Kara-Murza. Jeden z představitelů ruské opozice, který se rovněž díky výměně dostal na svobodu, byl pro Kreml mnohem důležitější vězeň než Němec a pobýval v mizernějších podmínkách.

„Je strašně jednoduché zde přijít o rozum. Ztratíte pojem o čase, místě a prakticky o všem,“ ciTovala britská stanice BBC Kara-Murzu. „Nic tam neděláte, s nikým nemluvíte a ani nikam nechodíte. Den za dnem,“ popsal opoziční předák.

Zakázáno měl nejen osobní kontakt s rodinou, ale i telefonáty. Se svými dětmi prý během dvou let za mřížemi mluvil pouze při dvou příležitostech.

Kara-Murza nastupoval do vězení, kde měl být celkem 25 let kvůli údajné „vlastizradě“, už po dvou neúspěšných otravách. Ačkoliv přežil pokusy o vraždu, za které viní ruskou tajnou službu FSB, na jeho těle to zanechalo následky, které pobyt za ruskými mřížemi ještě umocnil. Uvedl například, že v prosinci mu vězeňský lékař dal velmi smutnou predikci. Pokud zůstane ve vězení, zbývá mu „rok, maximálně 18 měsíců života“.

„Po dvou otravách od FSB nemám úplně adekvátní zdraví pro striktní režim ve vězení,“ komentoval smutně Kara-Murza. Nyní je na svobodě – fyzicky sešel a pohubl. Sám prý neměl tušení, že by mohl být vyměněn za jiné vězně na Západ. Když pro něj dozorci přišli do cely, měl za to, že se ho chystají popravit. Nakonec z toho byl let do Německa na svobodu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Německo vězení Hamburk politika soud věznice Rusko Bild soudní proces soudnictví Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Vladimir Vladimirovič Kara-Murza