Ukrajinci se u Kurska dostali už 10 kilometrů daleko, píše ISW. Rusové vyhlásili stav nouze

Ukrajinci zaútočili na Kurskou oblast v Rusku. (Ilustrační foto)

Útok Ukrajinců v Kurské oblasti

Ukrajinci se dostali až 10 kilometrů hluboko do ruské Kurské oblasti, potvrdil americký Institut pro studium války (ISW). Podle webu Ukrajinska pravda to dokazují geolokační záběry pořízené v úterý a ve středu. Reakce Kremlu jsou podle ISW rozporuplné. Starosta města Sudža označil atmosféru za „velmi napjatou“. Ruské úřady již zvýšily ochranu jaderné elektrárny v oblasti. Ruské ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters oznámilo, že v oblasti utrpělo zranění 31 civilistů, z toho šest dětí. O vojenských ztrátách Moskva neinformovala, Rusové ale vyhlásili stav nouze. Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na síti X uvedl, že ruská vojenská agrese vůči Ukrajině je hlavní příčinou jakékoliv eskalace, včetně dění v ruské Kurské a Belgorodské oblasti.

Gubernátor Alexej Smirnov vyhlásil ve středu v celém regionu nouzový stav. Místní představitelé uvedli, že to mimo jiné znamená omezení přístupu do některých lokalit. „Kurská oblast nadále čelí složité operační situaci v pohraničních regionech,“ podotkl Smirnov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obrana ukrajinského města držela roky, rozpadla se během dnů. Mohlo za to jediné rozhodnutí

Kromě tří vesnic Ukrajinci podle ruských blogerů ovládli i měřící stanici ve městě Sudža, přes kterou proudí do Evropy ruský zemní plyn. Starosta města Vitalij Slaščev podle CNN popsal „velmi napjatou“ atmosféru a ruské státní tiskové agentuře RIA Novosti řekl: „Není čas mluvit, mnoho lidí volá kvůli evakuaci.“

Jaderná elektrárna, kolem níž byla posílena bezpečnostní opatření, má čtyři reaktory a výkon téměř dva gigawatty. Nachází se asi 60 kilometrů od ukrajinské hranice, uvádí agentura DPA.

Podle ruského ministerstva zdravotnictví utrpělo v oblasti zranění 31 lidí, z toho nejméně 19 bylo hospitalizováno. Mezi zraněnými je i známý válečný reportér Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti (VGTRK) Jevgenij Poddubnyj. Ruská média uvedla, že utrpěl těžké popáleniny v důsledku dronového útoku.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě napsal, že reakce Kremlu na ukrajinské útočné akce v Kurské oblasti jsou rozporuplné. Podle analytiků se ruští představitelé snaží mezinárodně zdiskreditovat Ukrajinu za provedení útoku na ruském území a zároveň se vyhnout domácí panice z rozsahu a důsledků ukrajinské operace. Tím, že odmítne význam útoku a bude jej prezentovat pouze jako provokaci, však Kreml riskuje, uzavírá ISW.

Podle webu Ukrajinska pravda ISW potvrdil postup ukrajinských vojsk až 10 kilometrů hluboko do ruské Kurské oblasti. Geolokační záběry zveřejněné 6. a 7. srpna ukazují, že ukrajinská obrněná vozidla se přesunula na pozice podél dálnice 38K-030, přibližně 10 kilometrů od rusko-ukrajinské hranice. Dosud potvrzený rozsah a místo ukrajinského postupu v Kurské oblasti naznačují, že ukrajinské jednotky prolomily nejméně dvě ruské obranné linie a opěrný bod, píše Ukrajinska pravda.

Kyjev tyto události dosud oficiálně nekomentoval. Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak ale ve čtvrtek na sociální síti X uvedl, že „hlavní příčinou jakékoli eskalace, ostřelování, vojenských akcí, nucené evakuace a ničení normálních forem života – a to i na ruském území včetně Kurské a Belgorodské oblasti – je pouze ruská agrese“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přesná trefa Ukrajinců. Zrno popsal, jak laciný dron zasáhl ruskou zbraň za půl miliardy

Tagy:
jaderná elektrárna CNN Evropa Ukrajina Rusko RIA Novosti Moskevský Kreml Institut pro studium války Kurská oblast Sudža