Drsné záběry z Mariupolu: Tank demoloval obytnou budovu, uvnitř bylo 20 civilistů

Tank v Mariupolu střílel na obytnou budovu. (12. března)

Válka na Ukrajině (1. 5. 2022, 1000)

Rusové systematicky demolují východoukrajinský Mariupol. I když mají okupanti s výjimkou oceláren Azovstal přístavní město pod plnou kontrolou, ruské tanky v ulicích nadále ničí obytné budovy. Internetem se šíří video, na němž obrněnec s typickým označením „Z“ srovnává se zemí civilní dům. Později z trosek vychází ukrajinští civilisté, kteří jsou nuceni se okupantům vzdát.

„Video je jasnou ukázkou, proč se civilisté v Mariupolu včetně těch, kteří se ukrývají v závodě Azovstal, bojí opustit sklepy a nevěří okupantům v možnost bezpečné evakuace z města,“ uvedl ve svém prohlášení pluk Azov, který znepokojivé záběry zveřejnil.

Na nich je vidět ruský tank, který jako smyslu zbavený pálí do civilní budovy. Tu de facto srovnal se zemí. Podle pluku Azov se ve sklepě zničeného domu ukrývalo 20 ukrajinských civilistů. Ti byli později nuceni sklep opustit a vzdát se ruským vojákům.

Není zatím jasné, jestli posádka tanku během svého běsnění o přítomnosti ukrajinských civilistů v budově věděla. V posledních dnech se po internetu šíří záběry, kdy ruské tanky v ulicích Mariupolu zcela nepochopitelně střílí do civilních objektů.

Vzhledem k tomu, že taková videa zveřejňují především ruská média, má jít nejspíš o propagandu okupantských jednotek „v boji“. Západní média často upozorňují, že Mariupol by měl být v současnosti již kompletně pod ruskou kontrolou, tedy s výjimkou oceláren Azovstal, které brání poslední zbytky obklíčených vojáků z pluku Azov a 36. brigády námořní pěchoty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chování ruských jednotek v Mariupolu přirovnal k nacistům. „Z dříve velmi rozvinutého regionu se stal ruský koncentrační tábor uprostřed trosek. Co v tomto městě dělá ruská armáda, se jen nepatrně liší od nacistických zvěrstev na okupovaném území východní Evropy,“ uvedla hlava státu.

Podle odhadů zemřelo v Mariupolu od začátku ruské invaze přes 20 tisíc lidí. V přístavním městě je nyní zničeno více než 90 procent budov.

Tagy: