Zelenskyj: Porážíme Rusy ve všech směrech. Z Mariupolu je teď ruský koncentrační tábor

Obyvatelka Mariupolu v ulicích města, 13. dubna

Zelenský o útoku na Kyjev

Na východě Ukrajiny nadále pokračují krvavé boje, které jsou způsobeny masivní vojenskou ofenzívou ruské armády. Ukrajinští vojáci však všem ruským útokům úspěšně vzdorují. Ve svém pravidelném projevu to řekl prezident země Volodymyr Zelenskyj, který rovněž popsal zoufalou situaci v Mariupolu. Z toho se podle ukrajinské hlavy státu stal ruský koncentrační tábor.

Většina bojů se v posledních dnech soustřeďuje na východoukrajinský Donbas, nad kterým chce ruská armáda získat totální kontrolu. To se jí ale podle Zelenského i přes masivní vojenskou ofenzívu zatím nedaří. „Porážíme okupanty ve všech směrech, v nichž se snaží postoupit,“ řekl prezident s tím, že kromě Donbasu hlásí ukrajinská armáda dílčí úspěchy i v Charkovské oblasti.

„Okupanti v Doněcké a Luhanské oblasti dělají vše pro to, aby zničili veškerý život v tomto regionu. Neustálé brutální bombardování infrastruktury i obytných oblastí ukazuje, že Rusko chce tuto oblast učinit neobyvatelnou. Obránci naší země doslova bojují o život,“ zmínil.

Nejhorší situace podle Zelenského panuje v obklíčeném Mariupolu. „Z dříve velmi rozvinutého regionu se stal ruský koncentrační tábor uprostřed trosek. Co v tomto městě dělá ruská armáda, se jen nepatrně liší od nacistických zvěrstev na okupovaném území východní Evropy,“ tvrdí Zelenskyj.

Poslední dva měsíce byl Mariupol prakticky ukrajinskou enklávou uvnitř Ruskem okupovaného území. Ani po 60 dnech se totiž okupantům nepodařilo město zcela dobýt. Zbytky ukrajinských obránců nadále drží rozlehlé ocelárny Azovstal.

Cyničtější než nacisté

Až neuvěřitelný vzdor ukrajinské armády si však vybírá svou daň. V dříve prominentním městě bohatých je nyní zničeno více než 90 procent budov. Podle odhadů zemřelo v Mariupolu od začátku ruské invaze přes 20 tisíc lidí.

Kreml přitom odmítá, že by jeho jednotky v přístavním městě či kdekoliv jinde na Ukrajině škodily civilnímu obyvatelstvu. „Ruská armáda dokáže být ještě cyničtější než nacisté před 80 lety. Ti tehdy alespoň netvrdili, že obránci města zabíjejí vlastní obyvatele,“ kritizoval Zelenskyj.

Místo budov jsou nyní v Mariupolu vidět sutiny, dříve travnaté plochy teď připomínají spíš Saharu. Někteří uživatelé na Twitteru zkázu Mariupolu připodobňují k fotografiím Varšavy z roku 1944. Tehdejší povstání hlavního města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců praktickou celou vybombardovalo.

Tagy: