Masivní útok na Azovstal: Rusové znemožňují pomoc zraněným, bombardují i nemocnici

Ocelárny Azovstal pod ruským útokem (14. 4. 2022)

Reportér CNN o situaci na východě Ukrajiny

Ukrajinci nadále brání Mariupol před ruskými okupanty. Většina zbylých obránců se ukrývá v ocelárnách Azovstal. Rusové však rozsáhlý komplex dennodenně bombardují. Obzvlášť brutální útok provedli v noci ze středy na čtvrtek. Zasažena měla být i místní nemocnice se zraněnými vojáky. Pluk Azov zveřejnil záběry z následků ostřelování.

„Rusové celou noc masivně shazovali těžké bomby na vojenskou polní nemocnici, která se nachází na území závodu Azovstal v Mariupolu. Jsou tu zranění obránci. Jde o bomby, které jsou schopné prorazit jakékoliv betonové stavby,“ uvedl ve svém prohlášení pluk Azov.

Ten se do Azovstalu stáhl zhruba před týdnem. Nyní rozsáhlý komplex střeží společně s 36. brigádou námořní pěchoty. Zbytek zdemolovaného přístavního města mají až na výjimky pod kontrolou ruští okupanti.

Noční útok na polní nemocnici si podle Azovu vyžádal několik úmrtí a dalších zranění. Některé místnosti včetně operačního sálu se zcela zřítily. To Ukrajincům prakticky znemožňuje pomoc zraněným.

Nutno podotknout, že již před ruským nočním útokem by se podmínky v ocelárnách daly považovat za téměř nesnesitelné. Rusové obklíčený Azovstal dennodenně ostřelují. Během čtvrtka měli využívat především své námořní dělostřelectvo, pomocí něhož ještě více demolují ruiny komplexu.

Moskva však odmítá na ocelárny zaútočit přímo. Podle analytiků se totiž obává, že by zemřelo mnoho ruských vojáků, kdyby se snažili Azovstal dobýt. Kreml chce prý ukrajinské obránce v ocelárnách zabít pomocí raket nebo nechat vyhladovět.

„Ženevská úmluva zaručuje ochranu zdravotnických zařízení, která nemají být napadána. Zranění a nemocní jsou pod ochranou, a to bez ohledu na to, zda se jedná o civilisty nebo vojáky. Zraněným musí být poskytnuta nezbytná pomoc bez jakékoli diskriminace,“ upozornil pluk Azov.

Ten již vyzval mezinárodní lidskoprávní organizace, aby reagovaly na skutečnost, že Rusko dál pokračuje v ničení Azovstalu včetně zmíněné nemocnice.

Tagy: