Ruským vojákům docházejí zásoby. Jídlo a munice jim vydrží jen tři dny, tvrdí Ukrajinci

Rusové mají stále větší problémy se zásobováním. (21. března)

Válka na Ukrajině 22.3.2022

Ruským vojskům v okupovaných oblastech Ukrajiny zbývají potraviny a munice už jen na tři dny. Oznámil to v úterý ráno podle agentury Unian generální štáb ukrajinské armády. Podobně je to s pohonnými hmotami, které musí Rusové doplňovat z cisternových vozů. Podle velení ukrajinské armády byla naopak za uplynulých 24 hodin zaznamenána zvýšená aktivita ruského letectva.

U pohonných hmot Rusové podle generálního štábu nedokázali zorganizovat potrubní zásobování tak, aby vyhovovalo potřebám jejich vojska.

Ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní zprávě rovněž informoval, že během uplynulého dne bylo zasaženo minimálně devět vzdušných cílů nepřítele. Mělo jít o jeden letoun, šest bezpilotních letadel a dva vrtulníky. Počet sestřelených raket se upřesňuje. Za posledních 24 hodin byla zaznamenána zvýšená aktivita ruského letectva.

Podle listu Ukrajinska pravda v noci na úterý ruské síly z raketometů Grad ostřelovaly dvě obce v blízkosti města Krivoj Rog. Ukrajinští obránci dále podle těchto informací odrazili 13 nepřátelských útoků a zničili 14 tanků, osm bojových vozidel pěchoty, dva obojživelné obrněné transportéry MT-LB, tři dělostřelecké systémy a čtyři vojenská vozidla.

Ukrajinci stále brání Mariupol

Obránci Mariupolu prý zničili hlídkový člun Raptor a systém elektronického boje Leer-3. Na ruské straně padlo dohromady asi 300 vojáků, uvádí ukrajinská armáda. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil dále konstatoval, že Rusko pokračuje v agresivním propagandistickém tlaku na Bělorusko, aby se zapojilo do války proti Ukrajině.

Britské ministerstvo obrany ráno s odvoláním na zpravodajské informace uvedlo, že ukrajinské síly stále brání jihoukrajinský přístav Mariupol. Pro ruské síly jinde na Ukrajině to byl podle Londýna další den „omezeného postupu, většina jednotek uvízla na místě“.

V Achtyrském okrese Sumské oblasti byly údajně zaznamenány případy neposlušnosti ruských vojáků. Zhruba 300 jich podle generálního štábu odmítlo splnit rozkaz k vedení nepřátelských akcí a opustilo oblast operace na 70 kusech techniky.

V mezinárodně neuznané proruské republice v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny je nucená mobilizace prováděna chaoticky. Většina mobilizovaných nemá žádnou specializaci, protože nikdy neabsolvovala vojenskou službu, tvrdí Ukrajinci.

Tagy: