Rusko chce stíhat Koláře a Stárka, za Koněva jim hrozí 5 let. Skvělá motivace, říká exstarosta

Poslanec a bývalý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se společně se svým nástupcem ve vedení městské části Jakubem Stárkem (ODS) dostali do hledáčku Rusů. Moskva proti oběma politikům měla zahájit trestní řízení. Důvodem má být „poničení pomníku sovětských vojáků“. Kolář se Stárkem před lety stáli za odstraněním sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, která byla až do roku 2020 umístěna na Praze 6. Poslanec TOP 09 na dotaz CNN Prima NEWS sdělil, že ruské stíhání je pro něj „skvělá motivace do další práce“.

Informace o trestním řízení se objevila na telegramovém účtu zvaném „SHOT“. Ten uvádí, že Moskva hodlá zahájit soudní procesy proti více než 50 politikům nejen z České republiky, ale zejména z pobaltských států či Polska.

ČTĚTE TAKÉ: Jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin. Rusko rozmístí vojáky u hranic s Finskem

Mezi politiky jsou jmenováni právě i Kolář se Stárkem. Rusové jim nemohou zapomenout, že v roce 2020 stáli za odstraněním sochy maršála Koněva v pražské Bubenči. „Jeden z případů je spjat s pomníkem sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Na příkaz tehdejšího starosty Ondřeje Koláře byl pomník zničen a nahrazen monumentem na počest osvobození Prahy,“ uvádí zmiňovaný účet na Telegramu. Stárek byl tehdy Kolářův místostarosta, dnes Prahu 6 řídí.

Redakce CNN Prima NEWS požádala oba tuzemské politiky o komentář. „Těší mě, že jsem v dobré společnosti. Je to skvělá motivace do další práce,“ napsal CNN Prima NEWS Kolář. „Tak do Ruska nejedu,“ reagoval lakonicky Stárek na sociální síti X.

Účet mezi dalšími politiky zmiňuje třeba současného estonského ministra vnitra Lauriho Läänemetse, lotyšského exministra financí Janise Vitenbergse, předsedu obranného výboru litevského Seimasu (tamní parlament, pozn. red.) Jurise Rancanse či litevského poslance Povilase Urbšiho.

„Podle článku 243.4 paragrafu 2 jim v Rusku hrozí až pět let vězení,“ dodává telegramový účet. Zprávu mezitím začaly přebírat například média v Pobaltí.

CNN: Ruská propagandistická mašinérie je na vzestupu

Zmínění politici nejsou prvními, kteří se objevili na listině hledaných osob Rusů. Nedávno takto Moskva zahájila trestní stíhání estonské premiérky Kaji Kallasové a jejích blízkých spolupracovníků. „Tito lidé se dopustili nepřátelských činů proti historii a naší zemi,“ vysvětloval stíhání Kallasové a spol. před časem tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Tagy: