Rusové zaútočili dronem na parlament v Kyjevě. Úder na hlavní město způsobil požáry

Rusové se v noci z pátku na sobotu dronem pokoušeli zaútočit na budovu ukrajinského parlamentu přímo v Kyjevě. Informaci přinesl jeden z poslanců, posléze byla potvrzena i představiteli Verchovné rady. Ukrajinci hlásí, že k žádné škodě na jejich straně nedošlo. Celkem Rusko v noci zaútočilo na Ukrajinu dohromady 67 drony s dlouhým doletem.

„Dron chtěl nabourat přímo do budovy Rady, ale byl sestřelen a zničen na jejím prahu. Na prahu parlamentarismu, dalo by se říci,“ napsal na sociální síti Telegram ukrajinský zákonodárce Maksym Bužanskyj, poslanec za stranu Sluha národa prezidenta Volodymyra Zelenského. Verchovná rada posléze ruský pokus o útok dronem potvrdila. „Žádná škoda nebyla způsobena,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Bojím se létání, vždycky se modlím, říkal hokejista Marek. Pak zemřel při tragédii v Jaroslavli

Během noci z pátku na sobotu Rusové vyslali na Ukrajinu vlnu 67 útočných dronů Shahed. Ukrajinská armáda oznámila, že dokázala eliminovat 58 z nich. Ukrajinské vzdušné síly na sociální síti Telegram uvedly, že jednotky protivzdušné obrany v noci zasahovaly v celkem 11 oblastech Ukrajiny.

V Kyjevě trosky zničených bezpilotních strojů dopadly poblíž několika obytných budov. Obyvatelé slyšeli zvuk dronů a sérii hlučných explozí krátce po 3:00 místního času (2:00 SELČ), uvedl deník The Kyiv Independent. Šéf vojenské správy metropole Serhij Popko na Telegramu napsal, že vzdušné síly dronový útok na Kyjev odrazily a všechny drony sestřelily.

Trosky z jednoho sestřeleného dronu dopadly na dvůr bytového domu v kyjevské Pečerské čtvrti a způsobily požár, který zachvátil otevřené prostranství na 50 metrech čtverečních, poté byl uhašen. Popko později uvedl, že další požár propukl v důsledku padajících úlomků na jiném místě čtvrti. Padající trosky rovněž zasáhly také školku v Dniprovské čtvrti.

Podle ukrajinského portálu Unian byla většina ruských dronů vypuštěna z Krymského poloostrova, který sice oficiálně náleží Ukrajincům, ale už od roku 2014 jej po nezákonné anexi ovládá Moskva. Další drony startovaly z ruských pohraničních měst jako Jejsk či Kursk. Útok dronů měl masivní rozměry, ale žádný z nich nezasáhl určený cíl, doplnil Unian.

Drony se během války na Ukrajině staly nedílnou součástí konfliktu. Ukrajinci i Rusové je využívají nejen k průzkumu, ale i k likvidaci obrněných vozidel, jednotlivých vojáků v zákopech a také důležitých strategických cílů.

PODÍVEJTE SE: Ukrajinci proti okupantům použili směs, která dokáže propálit i ocel

Tagy: