Drak, který chrlí oheň a ničí ruské úkryty. Ukrajinci přišli s novou bojovou technikou

Ukrajinci proti okupantům použili termit, který dokáže propálit i ocel.

Ukrajinci proti okupantům použili směs, která dokáže propálit i ocel

Před takovým útokem je téměř nemožné se schovat, popisuje vojenský expert Roman Svitan novou vojenskou techniku, s níž Ukrajinci likvidují skupiny ruských okupantů ukrytých v pásech stromů. Obráncům k tomu stačí větší dron a termit, který hoří tak vysokou teplotou, že dokáže propálit i ocel. Lidé na sociálních sítích metodu připodobňují k drakovi chrlícímu oheň.

Pro neobydlené oblasti Donbasu jsou typické pásy lesů. V nich často hledají útočiště ruští okupanti, kteří mezi stromy hloubí zákopové sítě nebo schovávají dělostřelecké systémy. Ukrajinci přišli s novou metodou, jak takové ruské úkryty efektivně likvidovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neviditelní hrdinové za ruskou linií. Členové hnutí odporu denně riskují životy. Jak pracují?

Začátkem září se na sociálních sítích objevily záběry, na nichž je vidět ukrajinský bezpilotní letoun. Ze spodku mu šlehaly mohutné plameny rozpáleného termitu. Nálet dronu způsobil požár v pásu stromů, v němž se měli skrývat ruští vojáci. Později se ve veřejném prostoru začaly šířit záběry dokumentující podobné údery.

„Před takovým útokem je téměř nemožné se schovat. Bavíme se o dost vysokých teplotách. Prakticky jde o pokročilé plamenomety, které téměř nejde uhasit, konkrétně kvůli mechanismům chemických reakcí,“ řekl podle agentury Unian vojenský expert a člen ukrajinských ozbrojených sil Roman Svitan.

„Ukrajinský dron na východě země shodil roztavený termit na pás stromů držený Rusy, došlo k požáru,“ konstatovala pak stránka OSINTtechnical na sociální síti X.

Další okolnosti neobvyklého ukrajinského úderu doplnil analytik estonského původu Dmitri, jenž se kromě jiného věnuje překladům ukrajinských či ruských videí do angličtiny. K útoku, který měla provést ukrajinská 3. útočná brigáda, došlo v Záporožské oblasti, a to severovýchodně od Robotyne.

„Ukrajinská armáda začala s novou formou dronových úderů. Větší bezpilotní letouny využívá ke shazování termitu,“ zmínila stránka Visegrád 24.

Termit je pyrotechnická směs. Při jejím hoření vzniká vysoká teplota pohybující se v rozmezí 2 000 až 3 000 stupňů Celsia. Reaguje za doprovodu silně oranžového žáru bohatého na jiskry. Uvolněná energie z reakce dokáže například během několika sekund tavit ocel. Termit může hořet bez přístupu vzdušného kyslíku, dokonce i pod vodou.

Zprávy o tom, že se během války na Ukrajině využívá termit, se ve veřejném prostoru objevovaly již loni na jaře. Rusko mělo využívat termitové bomby, a to například při ostřelování Vuhledaru či Marjinky. Používání takových zbraní je přitom podle mezinárodního válečného práva v obydlených civilních oblastech zakázané.

PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ VIDEO: Záběry masivní exploze. Ukrajinci rozmlátili „neporazitelný“ ruský tank za miliony dolarů

Tagy: