Rusové na jihu už nemají hluboký týl. Generál popsal, jak Ukrajinci likvidují okupanty

Rusové mají na jižní frontě značné problémy. Tvrdí to ukrajinský brigádní generál Oleksandr Tarnavskyj. Podle něj jeho jednotky likvidují veškeré pokusy okupantů o efektivní obranu a podniknutí útočných akcí. Rusové tak ztrácí vojáky, aniž by se výrazněji změnila linie bojů.

„Ve směru na Tavrii (geografický název pro subregion na jihu Ukrajiny rozkládající se na území mezi řekami Dněpr a Moločna a poloostrovem Krym, pozn. red.) už pro ruské okupanty neexistuje nic jako hluboký týl,“ uvedl podle agentury Unian Tarnavskyj s tím, že Ukrajinci Rusům neumožňují zorganizovat efektivní obranu ani útočné akce.

„Ukrajinští obránci dělají maximum proto, aby zničili co největší počet jednotek okupantů, a to i přes relativní stabilitu našich pozic. Čím více jich nyní zničíme, tím méně bude práce při konečném osvobození Ukrajiny od vetřelců,“ uzavřel generál.

Rusové na začátku invaze postupovali na jihu Ukrajiny poměrně rychle a 2. března se jim podařilo obsadit i oblastní město Cherson. Jenže postupem času se začala situace na východní frontě měnit. Vytrvalý tlak Ukrajinců vyústil v listopadu ve stažení se ruských vojsk z pravého břehu Dněpru, kde leží právě Cherson. Vzhledem k blízkosti fronty je město nicméně prakticky denně pod palbou.

Experti spekulují, že se Ukrajinci brzy pokusí zaútočit i na Krym, který Rusové od roku 2014 okupují. Prakticky jedinou překážku v postupu tvoří obtížně překročitelná řeka Dněpr. Za ní se nachází již zmíněná Tavrija — travinatá oblast připomínající step — kde se budují obranné pozice jen velmi obtížně.

Tagy:
válka útok Ukrajina Krym generál Rusko Cherson Chersonská oblast Oleksandr Tarnovskyj