Rusové provádějí nesmyslné ofenzivní akce. Na Ukrajině jsou mimo realitu, tvrdí Američané

Ruská houfnice pálí směrem k ukrajinským pozicím. (7.9. 2022)

Rusové provádějí nesmyslné ofenzivní operace kolem Doněcka a Bachmutu na východě Ukrajiny. Měli by se spíše soustředit na obranu proti postupujícím ukrajinským protiofenzivám v Charkovské oblasti. Ve svém hodnocení to tvrdí americký Institut pro studium války (ISW). Boje mezitím pokračují i v Chersonské oblasti, odkud velení ukrajinské armády hlásí dílčí úspěchy, například potopení ruského říčního člunu s výzbrojí.

Podle ISW ruské síly pokračují v „nesmyslných“ ofenzivních operacích na východě Ukrajiny. Útočí na Bachmut a různé vesnice v blízkosti města Doněck, což má sice „emoční význam“ pro proválečně naladěné obyvatele samozvané Doněcké lidové republiky, ale jinak jsou tyto útoky málo důležité, tvrdí ústav.

„Rusové zjevně směrují část svých velmi omezených rezerv na Ukrajině do těchto snah místo do zranitelných obranných linií chvatně vytvořených podél řeky Oskil na východě Charkovské oblasti,“ píše ISW.

Rusové podle něj nemohou doufat ve velké zisky kolem Bachmutu a Doněcka, zjevně pokračují „v téměř robotickém úsilí prosadit se v Doněcké oblasti, což se zdá být stále více odtržené od celkové reality na bojišti“.

Podle institutu však dává smysl upřednostnění obrany ruských zisků na jihu Ukrajiny před řídce zalidněnými zemědělskými oblastmi na severovýchodě.

Rusko podle britského ministerstva obrany pravděpodobně rozšířilo okruh lokalit, na něž je připraveno udeřit, aby oslabilo morálku ukrajinské vlády a lidu. Londýn míní, že od zahájení invaze 24. února na Ukrajinu vypálilo několik tisíc raket dlouhého doletu, ale v posledních sedmi dnech stále více cílí na civilní infrastrukturu i tam, kde to pravděpodobně nemá žádný bezprostřední vojenský účinek.

Do této kategorie spadají útoky na elektrickou síť a na přehradu na řece Inhulec v Kryvém Rihu, píše britské ministerstvo v pravidelném bulletinu o vývoji na Ukrajině.

Doněcký gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že v sobotu ruské útoky v Doněcké oblasti zabily pět civilistů a dalších 18 zranily. Dva lidé byli zabiti v Bachmutu, další dva ve Vulhedaru a jeden člověk v Heorhijivce.

Jižní velení ukrajinské armády v noci na neděli uvedlo, že ukrajinské síly potopily ruský říční člun s vojenskou technikou a personálem. Ukrajinská armáda údajně zničila plány okupantů na obnovení provozu na železničním Antonivském mostu, který se Rusové snažili opravit. Podle zprávy operačního velení Jih ukrajinská armáda v sobotu na jihu Ukrajiny zabila 62 ruských vojáků.

Tagy: