Rusy drtivý protiútok zdeptal. Nechtějí bojovat a masově se vzdávají, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinští vojáci pálí ruskou vlajku v osvobozeném městě Volčansk v Charkovské oblasti

Válka na Ukrajině (14.9.2022 10:00)

Ukrajinská zpravodajská služba tvrdí, že po nedávné překvapivé protiofenzívě Kyjeva klesla morálka ruských vojáků k bodu mrazu. Mnozí bojovníci Moskvy údajně ztrácí vůli bojovat a masově se vzdávají. Dokládat to mají snímky ze sociálních sítí. Mimoto ukrajinská strana tvrdí, že Rusko prozatím otálí s vysláním dalších posil na Ukrajinu.

Síla ukrajinské protiofenzívy v uplynulých dnech překvapila nejednoho vojenského analytika. Ukrajinským silám se během týdne podařilo osvobodit rozlehlá území na jihu u Chersonu i na severovýchodě u Charkova. Tam došli ukrajinští vojáci mnohde až k hranicím Ruska.

Experti ze všech stran rozebírají, co za územním úspěchem Ukrajiny stojí a zda jde opravdu o zlomový moment války, jak Kyjev tvrdí. Ukrajinská zpravodajská služba podle listu Daily Mail uvedla, že Rusové jsou postupem nepřítele tak zaskočení, že utíkají z boje nebo se masově vzdávají.

Ilustrují to údajně snímky na sociálních sítích, na kterých mají ruští vojáci ležet zajatí na silnici pod dohledem ukrajinských jednotek.

„Ruské jednotky odmítají bojovat na území Ukrajiny, výplaty zraněným okupantům jsou pozastavené,“ tvrdí Serhij Hajdaj, který je během války pověřen dohledem nad Luhanskou oblastí.

Kde jsou ruské posily?

Podle něj teď Rusko zřejmě situaci vyhodnocuje, a dokonce zvažuje, zda vůbec vyslat na Ukrajinu posily. „Armádní příkaz Ruské federace pozastavil vyslání nových, již zformovaných jednotek na území Ukrajiny,“ prohlásil Hajdaj.

S takovým odvážným tvrzením souhlasí i americký think-tank Institut pro studium války. „Kyjevské území zisky na severovýchodě Charkovské oblasti mohou ovlivňovat vůli a schopnost ruského velení využít na Ukrajině nově vzniklé jednotky dobrovolníků,“ uvedl.

Podle listu Daily Mail se experti ale prozatím neshodnou, zda současný ukrajinský postup může znamenat začátek konce války. Na takové soudy je podle nich stále příliš brzy.

Tagy: