Rusové ničí vlastní zbraně a vydávají je za ukrajinské. Domů pak hlásí „úspěch“, tvrdí SBU

Zničený ruský tank nedaleko Charkova

Vývoj bojů na Ukrajině (1.4.2022 10:00)

Ukrajinská vojenská rozvědka Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zveřejnila další zachycený rozhovor mezi ruskými vojáky. Velitel na něm své podřízené nabádá ke zničení vlastního vybavení, aby ho mohl vydávat za ukrajinské a nahlásit tak alespoň částečný úspěch. Tvrzení ukrajinské tajné služby se nedá nezávisle ověřit, nicméně informací o tragické morálce ruských vojáků v posledních dnech značně přibývá.

Rusové jsou podle SBU připraveni udělat prakticky cokoliv, aby vytvořili alespoň zdání nějakého vojenského úspěchu. Zoufalí velitelé údajně nařizují vojákům, aby ničili vlastní výbavu. Tu pak vydávají za ukrajinskou a do Ruska hlásí zničení nepřátelské jednotky. Jeden takový počin má dokazovat zachycený hovor mezi ruskými vojáky, který SBU zveřejnila na sociálních sítích.

Jeden z velitelů na něm nabádá vojáka, aby urychleně pořídil záběry zničené výzbroje. „Už jsem to všem nahlásil. Čekají na ty fotky. Zbraně, minomety, kulomety, krev, obvazy, … Pospěšte si,“ říká nervózní velitel. Agentura Ukrinform pak připomíná, že je výbava ruské armády v některých případech podobná té ukrajinské, a proto by mohlo ničení vlastní techniky ve finále vypadat i poměrně věrohodně.

Nejedná se zdaleka o první zmínku o selhání ruských vojáků či jejich upadající morálce. Po sociálních sítích koluje video mladých ruských vojáků, kteří si stěžují na podmínky, za kterých byli na Ukrajinu posláni. „Naše pušky jsou ze čtyřicátých let. Nestřílejí, ku*va,“ říkají. Podle ředitele britské zpravodajské služby GCHQ Jeremyho Fleminga pak Rusové odmítají plnit rozkazy nadřízených a v chaosu prý dokonce omylem sestřelili vlastní letadlo.

Odborníci ale varují, že podobné informace se mnohdy nezakládají na pravdě, popřípadě jsou zveličené. „Byl bych opatrný, abychom hodnotili ruskou armádu jako fiasko. Mají řadu problémů, ale vycházíme hlavně z toho, co říká ukrajinská strana. Ta se logicky snaží ovlivnit konflikt vyjádřeními, která mohou být přehnaná. Snaží se ovlivňovat i západní veřejné mínění, zatímco Rusko vede brutální propagandistickou kampaň u vlastních obyvatel,“ prohlásil ve čtvrtek na CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Andor Šándor.

Tagy: