Ukrajinci v Rusku dál postupují. Působivý úspěch může skončit kapitulací Kyjeva, varuje expert

Ukrajinský tank nedaleko rusko-ukrajinských hranic hranice

Ukrajinci dál útočí na ruském území

Ukrajinské síly v ruské Kurské oblasti stále postupují, za čtvrtek o další až 1,5 kilometru. Na poradě vrchního velení s prezidentem Volodymyrem Zelenským to uvedl hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Rusové ale naopak postoupili k Pokrovsku na východě Ukrajiny, informují některá média. A právě před situací na Donbase mnozí experti varují. Například podle německého odborníka na mezinárodní politiku Carla Masaly může ukrajinský vpád do Ruska paradoxně skončit i kapitulací Kyjeva.

Od začátku své operace 6. srpna Ukrajinci podle Syrského pronikli do Ruska do hloubky 35 kilometrů, ovládli území o rozloze 1 150 kilometrů čtverečních a 82 obcí. Agentura Reuters Syrského hlášení vyložila tak, že Ukrajinci svůj postup v Kurské oblasti zpomalili. O den dříve totiž hlásil postup o jeden až dva kilometry.

ČTĚTE TAKÉ: Nápad opilců, který už Zelenskyj nezastavil. Jak Ukrajinci přišli na sabotáž Nord Stream?

Zelenskyj podle agentury AP uvedl, že ukrajinská armáda má plnou kontrolu nad městem Sudža, což je dosud největší obec, kterou ukrajinská armáda podle vlastních prohlášení obsadila. Před válkou tam žilo asi 5 000 lidí a je tam poslední funkční tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by byl tok plynu přes Sudžu narušen, podotýká AP.

Syrskyj mezitím také oznámil, že Kyjev zřídil první vojenský úřad v obsazené části ruského regionu. Šéfem se podle něj stal generálmajor Eduard Moskaljov. „Pro udržení veřejného pořádku a pokrytí naléhavých potřeb místních obyvatel byl zřízen na Ukrajinou kontrolovaných územích Ruska první vojenský velitelský úřad,“ oznámil Syrskyj podle webu Ukrajinska pravda.

Jasný signál Ukrajinců směrem k Moskvě

Zelenskyj o den dříve uvedl, že Ukrajina zvažuje vytvoření vojenských správních úřadů v jí kontrolované části Kurské oblasti. Ve svém dnešním podvečerním poselství řekl, že úřad bude v Sudži. Otevření ukrajinské správy v ruském městě vysílá vzkaz: jsme tady, abychom zůstali, alespoň prozatím, podotkla stanice BBC. Podobně toto oznámení okomentovala agentura AP, podle níž krok naznačuje, že Ukrajina možná plánuje setrvat v Kurské oblasti dlouhodobě, nebo tím vysílá Moskvě signál, že tak zamýšlí udělat.

Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové Ukrajina pracuje na možné trase humanitárního koridoru pro evakuaci civilistů z Kurské oblasti do ukrajinského města Sumy. Ruská strana o koridor na své území nepožádala, napsala politička na platformě Telegram.

Ruské ministerstvo obrany se ve svém hlášení o vývoji bojů o Sudžu nezmínilo. Podobně jako v předchozích dnech hlásilo odražení ukrajinských útoků na řadě míst a oznámilo, že ruská armáda obnovila svou kontrolu nad obcí Krupec.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ve čtvrtek zopakoval dřívější tvrzení ukrajinského ministerstva zahraničí, že Kyjev nemá zájem na okupaci ruského území. „Má ale zájem na zničení mnoha ruských vojenských objektů, vytlačení zbytků ruských jednotek za linie, které umožňují dělostřelecké a balistické útoky na ukrajinské území, na vytvoření bezpečnostního pásu kolem hranic a zničení vojenské logistiky a infrastruktury,“ napsal na síti X Podoljak. Dodal, že na rozdíl od Ruska Ukrajina vede obrannou válku, aby zajistila ochranu svých obyvatel.

Rusové postupují na Donbase

Ukrajina se už přes 900 dní brání rozsáhlé ruské agresi. Ukrajinci vpád ruských vojsk na své území zčásti odrazili a některá svá území dobyli zpět. Rusové ale části ukrajinských regionů na východě a jihu země nadále okupují a boje pokračují. Na východě Ukrajiny v poslední době ruská invazní vojska pomalu, ale setrvale postupují.

Zatímco úspěch překvapivé operace v Kurské oblasti posílil morálku mezi ukrajinskými vojáky, ruské síly dobývají další území v Doněcké oblasti, napsal web Politico. Od doby, co Ukrajina zahájila kurskou ofenzivu, „tak bych řekl, že se situace na naší části fronty zhoršila,“ řekl bruselskému webu mluvčí ukrajinské 110. mechanizované brigády Ivan Sekač. Tato brigáda je v současnosti v Pokrovském okrese Doněcké oblasti. „Dostáváme ještě méně munice než dříve, a Rusové tlačí,“ dodal.

Podle webu RBK-Ukrajina ruská vojska na východě Ukrajiny téměř pronikla k Pokrovsku, kde ukrajinské úřady vyzývají civilisty, aby neodkládali evakuaci. Nepřátelské jednotky jsou jen deset kilometrů od města, uvedl na sociální síti šéf vojenské správy Serhij Dobrjak. Varoval také, že palba ruských děl zabíjí civilisty, a tak by z města měli odejít především senioři a rodiny s dětmi.

Podle analytiků ukrajinského projektu DeepState, jenž má blízko k ukrajinské armádě, Rusové obsadili obce Želanne, Orlivku a u dalších postoupili. Syrskyj podle Reuters uvedl, že situace na východě a jihu Ukrajiny je obtížná, ale pod kontrolou. Prohlášení jednotlivých stran konfliktu o vývoji bojů nelze nicméně bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Profesor mezinárodní politiky na vojenské univerzitě v Mnichově Carlo Masala je toho názoru, že Ukrajinci nyní hrají vabank. Jejich prozatímní výsledky v Kurské oblasti označil za „působivý úspěch“, zároveň ale varoval před katastrofickým scénářem. „Ukrajinská armáda utrpí v Kurské oblasti drtivou porážku s obrovskými ztrátami. To by pak mohlo vést k rychlejšímu postupu Rusů na Donbase, protože Ukrajinci nebudou mít dostatek posil. V konečném důsledku to povede ke kapitulaci Ukrajiny,“ uvedl pro ruskou mutaci německého deníku Bild.

Naopak v případě nejpřívětivějšího scénáře by se ukrajinská armáda udržela v Kurské oblasti natolik dlouho, že by lidé v nejbližším Putinově okolí usoudili, že by pokračování války mohlo mít vážné negativní důsledky pro vnitřní stabilitu Ruska. „To je jediná možnost, jak tuto válku ukončit, aniž by se Ukrajina musela vzdát,“ uzavřel Masala.

Tagy:
válka armáda Moskva Ukrajina politika Rusko Donbas Kyjev Reuters ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Associated Press Pokrovsk Kurská oblast konflikt, válka a mír Sudža