Chci dezertovat. Husarský kousek ruského pilota, na Ukrajinu zběhl i s vrtulníkem, popsal proč

Maxim Kuzminov

Rus s vrtulníkem se vzdal

Ruský pilot vrtulníku Mi-8 přistál na Ukrajině a vzdal se. Pomohla mu ukrajinská vojenská rozvědka, která do země dopravila i celou jeho rodinu. Zbylí dva členové posádky o ničem nevěděli a byli zajati.

„To, co se nyní děje, je prostě genocida ukrajinského národa,“ tak zněla první slova ruského pilota po přistání na ukrajinské půdě. Muž se dobrovolně přiletěl vzdát. Celá akce byla naplánovaná.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové jsou schopní a nebojácní. Realita vypadá jinak než v médiích, líčí Ukrajinci ze severu

„Kontaktoval jsem ukrajinskou vojenskou rozvědku a vysvětlil jsem jí, že chci dezertovat. Nabídli mi, že pokud to udělám, zajistí mi bezpečnost, nové doklady a peněžní kompenzaci,“ uvedl ve videu Maxim Kuzminov, zběhlý ruský pilot.

Kuzminov byl příslušníkem ruského 319. vrtulníkového pluku Východního vojenského okruhu. Pilot letěl v malé výšce v režimu rádiového ticha. Zbylí dva členové posádky nic netušili, po přistání se odmítli vzdát a byli proto zajati. Na Ukrajinu byla dopravena i celá pilotova rodina. „Podařilo se nám zajistit, aby se celá jeho rodina dostala nepozorovaně z Ruska,“ potvrdil Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské rozvědky.

Vrtulník je zcela neporušený a po podrobné prohlídce jeho vybavení bude zařazen do ukrajinských ozbrojených sil. Podle pilota nejsou na Ukrajině žádní fašisté ani nacisté. Vyzval další Rusy, aby také zběhli.

Tagy: