Rusové si kvůli Kursku začínají uvědomovat válku, míní Just. Míří tam i vagnerovci

Válka se již dotýká i běžných Rusů a to kvůli vpádu Ukrajinců do Kurské oblasti.

Ukrajinci postupují v Kurské oblasti

Běžní Rusové si kvůli vpádu ukrajinských sil do Kurské oblasti čím dál více začínají uvědomovat, že válka je skutečně blízko. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl spolupracovník redakce a rusista Jiří Just. Dodal, že na místo vyráží mimo jiné i pohrobci žoldnéřské Vagnerovy skupiny. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý poznamenal, že jeden z možných cílů Ukrajinců – ulevit přetíženým silám na Donbasu – se však zjevně nedaří.

Just ve vysílání poznamenal, že nájezdem Ukrajinců do Kurské oblasti, oficiálního území Ruské federace, se konflikt nijak zásadně nemění. „Stále je tu (v Rusku) válečná iluze a ruská propaganda může ovlivňovat názor a světonázor Rusů. Těm se může jevit, že je vše pod kontrolou,“ řekl spolupracovník CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Smutné pohledy Čechů v poničeném Charkově. Ukrajince děsí „superdron“ okupantů

Zmínil, že ruské zprávy pravidelně informují o údajném postupu ruské armády a vytlačování Ukrajinců. Ruské ministerstvo obrany hlásilo už dva tisíce Ukrajinců vyřazených z boje, ale podle Justa jde jen o „líbivá čísla“ pro Rusy.

Kromě toho dodal, že se vypořádat s ukrajinskými silami v Kurské oblasti nyní mají mimo jiné i vagnerovci, respektive žoldáci dříve sloužící v této skupině zemřelého oligarchy Jevgenije Prigožina. „Situace v Kurské oblasti mění pohled na válku. Rusové si začali uvědomovat, že válka se přiblížila,“ komentoval dále Just.

Na druhou stranu však uvedl, že kritici ruského prezidenta Vladimira Putina se zřejmě stále neodváží vyjít do ulic, neboť se nekonají žádné demonstrace v ruských městech.

Šedivý zmínil, že propaganda Kremlu zvládla pokrýt většinu prostoru. „Rusové nereportují, že by tam došlo k vojenskému útoku, ale vnímají to jako útok teroristický. Vytvořili si vlastní příběh, který prezentují většině ruské společnosti,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Šedivý.

Odnese vpád Ukrajinců Gerasimov?

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR dále řekl, že pokud je někdo v Rusku aktuálně na ráně, je to jeho současný ruský protějšek Valerij Gerasimov. Právě náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil, který zároveň stojí v čele invaze na Ukrajinu, by se mohl bát. „Pokud se nepodaří ukrajinský průlom relativně rychle vyřešit, tak Putin bude pravděpodobně hledat viníky,“ řekl Šedivý s tím, že se jím může stát právě Gerasimov.

Generál ve výslužbě pro CNN Prima NEWS dodal, že hlavní problém Rusů zůstává v komunikaci, ale také v tom, že Rusové jednoduše bojují zastarale. „Způsob boje proti ukrajinské armádě je hodně násilný a tradiční. Rusové nezměnili způsob vedení války a operací. Naproti tomu Ukrajinci jsou velmi dobře připraveni. Získávají mnohem větší výhodu než statická bojová činnost Rusů,“ uvedl Šedivý.

Zároveň ale varoval, že jeden z možných cílů ukrajinského vrchního velitele Oleksandra Syrského, kterým může být snaha ulevit ukrajinským jednotkám na Donbasu, se nedaří. „Podle toho, jaké jsou poslední zprávy, se to zatím úplně nedaří. Rusové tam stále postupují. Nedá se vyhodnotit, že by došlo ke snížení ruských bojových aktivit na východní frontě,“ komentoval Šedivý.

Tagy: