OBRAZEM: Smutné pohledy Čechů v poničeném Charkově. Ukrajince děsí „superdron“ okupantů

Střípky z červencové výpravy českého projektu Team4Ukraine na Ukrajinu

Češi z Team4Ukraine předávají rozvědce šestikolku

Sutiny, rozbombardované paneláky, všudypřítomné ruské šrapnely i opatrní a tiší místní. Čeští dobrovolníci ze spolku Team4Ukraine byli svědky smutného stavu ukrajinského města Charkov, které Rusové v posledních měsících nešetřili četnými útoky. Češi navštívili poničenou školu, setkali se s ukrajinskými mariňáky a vyslechli si též upozornění na velký problém s ruským superdronem, na něhož jsou běžné ukrajinské jednotky na frontě krátké. Dobrovolníci přivezli vojákům také drony, upravenou motorku a další užitečné prostředky pro boj proti okupantům. O fotografie se podělili s redakcí CNN Prima NEWS.

„Z Prahy jsme vezli námi upravenou speciální motorku 6x6, kterou jsme měli pro speciální jednotku ukrajinské rozvědky HUR. Slouží v ní naši přátelé – jeden Čech a další zahraniční dobrovolníci. Dále jsme přepravili naše týmové Land Rovery, které jsme dostali jako vyřazené od Armády České republiky. Vozidla jsme po rozsáhlé opravě odvezli na Ukrajinu, kde pro nás budou dále fungovat,“ popsal jeden z cílů červencové výpravy Jan „Sully“ Heřmánek, předseda spolku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pořádně masivní útok, říkají experti o ukrajinské misi v Rusku. Kremlu má chybět těžká technika

Cesta se ovšem neobešla bez komplikací. Hned na hranicích českou skupinu čekalo nemilé 14hodinové zdržení. Na vině byla další změna v administrativních pravidlech pro poskytování pomoci, vozidlo s naloženou šestikolkou tak muselo nakonec překročit hranici na jiném přechodu.

„Setkali jsme se se zástupci organizace Self Defence Lviv, se kterou spolupracujeme na administrativních náležitostech námi přepravované pomoci tak, aby byla řádně evidovaná,“ dodal šéf českých dobrovolníků s tím, že následně proběhlo předání motorky jednotce ukrajinské rozvědky.

Tím ovšem úkoly v Kyjevě neskončily. Skupina zaparkovala Land Rovery na hlídaném místě pro další použití během budoucích výprav. Došlo na nákup vybavení pro charkovské dronaře či uctění padlých obránců země na náměstí Majdan. „Bohužel, vlaječek na památku mrtvých Ukrajinců i dobrovolníků z jiných zemí stále přibývá,“ poznamenal Heřmánek.

Smutný pohled na Charkov

Poté skupina zamířila do Charkova, kde se setkala s dobrovolnickou jednotkou aerorozvědky Gostri Kartuzi a předala jí vybavení na opravy i dron Mavic 3T s termovizí. „Jednotka ho potřebovala k lepší lokalizaci nepřátel v charkovské oblasti,“ vysvětlili zástupci spolku Team4Ukraine.

Nejsilnější momenty ovšem zažili při návštěvě charkovské čtvrti Saltivka, kterou Rusové doposud silně ostřelovali – včetně civilních budov. „Viděli jsme, že se některé domy opravují, u části se ale bohužel čeká na to, až spadnou nebo budou zbourané. Všude jsou přítomné šrapnely, kusy budov a části vybavení domácností, co zde lidé zanechali. Ve vybombardované školce jsou vidět ohořelé hračky,“ popsal Heřmánek smutné pohledy z Charkova.

„Pro člověka je to emotivní a smutná podívaná. Služby občanům již opět poskytuje supermarket, byli jsme si tam nakoupit pití. Válečné události jsou na místních lidech velmi znát. Chovají se tiše, málo mluví. Je vidět, že si zde lidé prožili opravdu hodně a život je tu náročný, byť se nějakým způsobem všichni snaží vrátit do normálu,“ dodal předseda spolku, který má za sebou několik výjezdů na Ukrajinu.

Po noci v Charkově vyrazili Češi na jih za 503. praporem mariňáků, kterému dovezli pomoc v podobě notebooků, tiskáren, bateriových velkokapacitních stanic a dalšího vybavení. „Měli jsme prostor s nimi probrat aktuální situaci. Mluvili o velkém problému – ruském bezpilotním dronu Supercam, který létá ve výšce jeden až dva kilometry a má tak dobrou optiku, že je schopný pozorovat, co se na zemi děje a detekovat ukrajinské síly,“ přetlumočil slova mariňáků předseda Team4Ukraine.

Háček je v tom, že na tento průzkumný dron nemají Ukrajinci žádné efektivní protiopatření. Nemá totiž příliš smysl plýtvat drahými raketami Patriot na jediný dron. Sebevražední protějšci pro změnu nedoletí tak vysoko. V oblasti je ovšem problémů více, jmenovitě ruské miny, které okupanti v oblasti zanechali.

„Po cestě zpět jsme se zastavili v Oděse, kde byl tentokrát klid bez činnosti protivzdušné obrany. Lidé zde tentokrát mohli žít relativně normálním životem kromě kontrol na blokpostech a velkých problémů s dodávkou elektřiny. Obchody fungují na elektrogenerátorech, které při výpadcích dodávek či odstávkách spínají,“ přiblížil stav Oděsy, jež se před nedávnem stala cílem ruského ostřelování.

Na řadě jsou obrněné sanitky

To, že jsou Ukrajinci vděční za každou pomoc z České republiky, potvrdila pak poslední zastávka ve Lvově. Právě tam totiž působí onkologický lékař Andrij, který svým krajanům na bojišti pomáhá shánět léky. „Velice si váží pomoci z naší země a posílá všem Čechům pozdravy,“ předal Heřmánek jeho slova čtenářům.

Na obzoru jsou podle Team4Ukraine další výpravy, které se financují z veřejné sbírky na platformě Donio. Hlavní pozornost nyní soustředí na dodání pancéřovaných sanitek, předělaných z vojenských vozů Hummer. „Obdobné vozy již spolek do Ukrajiny předal v roce 2023, na frontě zachránily životy mnoha vojáků i civilistů,“ zdůvodnil sbírku předseda spolku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinský úder za hranicemi zostuzuje Rusko. Je zoufalstvím, nebo inspirací? Přečtěte si velkou analýzu.

Tagy: