Rusové měli sestřelit svou vlastní „královnu dronů“. Strhla se hádka, co se na videu stalo

Ruská armáda si nad ukrajinskou bitevní zónou údajně sestřelila vlastní supermoderní experimentální dron S-70 s přezdívkou Lovec. List The Kyiv Post upozornil, že stroj zřejmě „sundala“ z oblohy ruská nejmodernější stíhačka Su-57. K sestřelení mohlo dojít i úmyslně – Rusové možná nechtěli, aby se dron dostal do ukrajinských rukou.

Jedná se o zřejmě největší dron na světě. Rusové ho začali vyvíjet už před několika lety, první prototyp byl hotový v roce 2018. Teď se „královna dronů“ podle dostupných informací objevila na Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj představí „vítězný plán“ spojencům v Evropě. U Bidena pochodil jen napůl

Rusko mělo experimentální dron S-70 vyzkoušet na Ukrajině v oblasti města Kosťantynivka. Tedy na místě prudkých bojů. Jenže stroj údajně skončil v troskách. Má se za to, že ho nesestřelila ukrajinská protivzdušná obrana, ale že ho zničila ruská armáda. A dost možná úmyslně. Informoval o tom list The Kyiv Post.

Vojenští blogeři z Ukrajiny a Ruska se teď přou o to, co za sestřelením stroje stálo. Na sociálních sítích se začalo šířit video, které má zachycovat výbuch dronu. Další záběry pak už mají ukazovat jeho trosky na zemi.

Rána pro ruskou morálku?

Nejpravděpodobnější verze příběhu se opírá o myšlenku, že experimentální dron se ve vzduchu porouchal. Aby Rusové zamezili tomu, že se technologie dostane do rukou Ukrajinců, raději si stroj sestřelili sami. Moskva se k incidentu oficiálně nevyjádřila.

Dron má vzletovou hmotnost asi 20 tun a rozpětí křídel 20 metrů. „Údajně je vybaven sadou senzorů nejnovější generace, včetně fázovaných radarových soustav a optoelektronických a infračervených detektorů. Předpokládá se, že unese zbraňový náklad o hmotnosti přibližně 2,8 tuny, včetně řízených i neřízených střel a bomb ve dvou vnitřních zásobnících,“ uvedl web The Kyiv Post.

Dron je poháněn upravenou verzí proudového motoru AL-41F z letounu Su-57, což mu dává údajný operační dosah 6 000 kilometrů. Navzdory své značné velikosti má využívat různé technologie stealth, jako jsou kompozitní materiály a specializované nátěry, které výrazně snižují jeho radarovou stopu.

Web Forbes situaci komentoval slovy, že jde o „trapnou“ ztrátu pro Rusko. Naznačil navíc, že poruchu dronu mohly způsobit i ukrajinské rušičky.

„Ztráta letounu, který je stále považován za prototyp, nemusí být z vojenského hlediska takovou ztrátou, ale jeho sestřelení tímto způsobem, navíc tak veřejně, by mohlo být ranou pro morálku těch Rusů, kteří byli svědky této události prostřednictvím sociálních médií,“ uzavřel The Kyiv Post.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Tagy: