Zelenskyj představí „vítězný plán“ spojencům v Evropě. U Bidena pochodil jen napůl

Ukrajina představí svůj takzvaný „plán vítězství“ spojencům za týden na jednání na základně Ramstein v Německu, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentura Reuters. V čem plán spočívá?

Zelenskyj slíbil, že plán nastíní „jasné a konkrétní kroky ke spravedlivému ukončení války“.

Ukrajinský prezident už svůj plán koncem září při návštěvě Spojených států představil americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, který má být přítomen i na setkání v Německu.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko válčí novými drony Harpyje. Mají čínské a zakázané součástky, zjistili novináři

Deník The Wall Street Journal (WSJ) ale s odvoláním na americké a evropské činitele napsal, že z něj americká administrativa není nadšená. Bílý dům podle nich plán považuje především za rozšířenou žádost o další zbraně.

Ukrajinský prezident proto za Atlantikem pochodil tak napůl. Biden mu sice přislíbil další vojenský balíček, nedal mu ale povolení užívat americké zbraně hluboko ve vnitrozemí Ruska – což je jeden z požadavků zmíněného plánu.

Zelenskyj navštívil USA v kritické fázi války, kdy ruské jednotky pokračují v postupu na východní Ukrajině, přestože ukrajinské síly zahájily překvapivý vpád do ruské Kurské oblasti. S nadcházejícím chladným počasím se navíc jako v posledních letech očekává větší intenzita ruských úderů na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a další klíčová místa.

V čem mírový plán spočívá?

Zelenskyj už svůj plán představil Joeu Bidenovi, Donaldu Trumpovi i Kamale Harrisové. Teď s ním chce obeznámit své evropské spojence. Spíše než konkrétní strategické body ale plán zmiňuje požadavky na alianční partnery.

Ačkoli je plné znění plánu tajné, podle Zelenského se skládá ze čtyř hlavních bodů, pátý prý nabyde účinnosti až při klidu zbraní. Plán se točí kolem bezpečnosti, ukrajinské geopolitické pozice, posílení protivzdušné obrany a ekonomické pomoci.

Danylo Lubkivskyj, šéf Kyjevského bezpečnostního fóra, v září naznačil, že součástí plánu je posílení sankcí proti Rusku a zajištění bezpečného nebe nad Ukrajinou. Plán zahrnuje i vyhlídky na členství Ukrajiny v NATO a mezinárodní bezpečnostní záruky.

Prologem pro úspěšnou implementaci plánu byla podle Ukrajinců i operace v Kurské oblasti, kam jednotky Kyjeva v srpnu nečekaně vnikly.

K představení ukrajinského plánu v Evropě dojde na americké základně Ramstein v Německu, která je logistickým centrem pro pomoc Ukrajině. Informoval o tom list The Kyiv Independent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Tagy: