Rusové viděli v Babišovi českého Trumpa. Všimli si výroku o nepomoci Polsku, říká expert

Ruská média vnímala prezidentské volby v Česku s lehkou ironií. V Petru Pavlovi vidí Moskva následovníka Západu, to Andrej Babiš mohl být podle Rusů českým Donaldem Trumpem. Takto popsal ruský pohled na české volby Jiří Just, spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě.

Středobodem zájmu ruských médií zůstává válka na Ukrajině. Přesto tamní novináři reflektovali i prezidentské volby v Česku. „Byla to taková směs ironie a mírného nezájmu. Všimli si například, že Babiš hovořil o míru, někteří komentátoři o něm psali jako o českém Donaldu Trumpovi,“ sdělil ruský zpravodaj Just pro CNN Prima NEWS.

Ruská média přitom při psaní o Babišovi nezapomněla na jeho minulé kauzy spojené s Kremlem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prohru jsem čekal, teď zmizím, říká Babiš. Pavel se ke mně na rozdíl od Fialy zachoval slušně

„Média zmiňují, že spekuloval o tom, že by do Česka přivezl ruskou vakcínu Sputnik. Ale také se píše o tom, že to byl Babiš, kdo vyhostil více než 40 ruských diplomatů po kauze Vrbětice,“ uvedl expert na Rusko.

Podle něj si tam všimli také třaskavého výroku Babiše, který v prezidentské debatě naznačil, že by Polsku v případě napadení nepřišel na pomoc. „Pro Rusy to byla pikantní zpráva, s výrazným zájmem se ale na volby nedívali,“ řekl Just.

Budoucího prezidenta Petra Pavla pak ruská média příliš nekomentují. Moskva ho vnímá jako zastánce prozápadní politické linie. „O Pavlovi hovoří jako o generálovi, člověku, který reprezentoval Česko v NATO. Že by zjišťovali podrobně činy obou pánů, o to ruská média neměla zájem,“ uzavřel Just.

Tagy: