Překonala vážnou nemoc, byla samoživitelkou. Kdo je nová první dáma Eva Pavlová?

Společně s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem zamíří na Hrad také jeho manželka Eva. Už nyní ví, čemu by se chtěla ve své nově získané roli věnovat. Zaměřit se hodlá zejména na téma rovnosti pohlaví, na diskriminaci žen ve společnosti či situaci matek samoživitelek. Pomáhat by chtěla také onkologickým pacientům. Sama totiž rakovinu před lety prodělala. Co dalšího víme o Evě Pavlové?

Eva Pavlová se narodila v Šumperku, maturovala na gymnáziu a poté studovala na vojenské škole v Bratislavě. Postupem času se stala podplukovnicí české armády. S Petrem Pavlem se seznámila na posádkové ubytovně v Prostějově. Svatbu měli v prosinci roku 2004. Z předchozího manželství má dceru Evu, generál Pavel má z prvního manželství syny Jana a Petra.

Stejně jako její manžel byla členkou KSČ, podle svých slov odevzdala členskou legitimaci 20. listopadu 1989. „Dnes vím, že to byla chyba. Patřila jsem mezi ty naivní, nezralé lidi, kteří podlehli tlaku. Na druhou stranu mám tuto zkušenost a mohu o době minulé mluvit, nejen citovat výklady z knih,“ uvedla Pavlová v rozhovoru pro týdeník Přítomnost.

V době, kdy byl její muž náčelníkem Generálního štábu Armády ČR, měla ve štábu na starosti komunikaci se zahraničními vojenskými a leteckými přidělenci v České republice. Poté pracovala také jako asistentka mediačního centra Manofi a byla zvolena do zastupitelstva obce Černouček na Litoměřicku.

Mohlo by vás zajímat: Bude trvat, než si zvykneme, říkají synové Pavla v exkluzivním rozhovoru

Vztah a manželství s Petrem Pavlem pro ni znamenalo velkou změnu k lepšímu. Její život začal být i o něco pestřejší, stěhovala se více než desetkrát a vyzkoušela si život například v Bruselu. Ani dosavadní zkušenosti ji však nemohly dostatečně připravit na pozornost, která se na ni upírala v poslední fázi prezidentské kampaně.

„Na to si asi nezvyknu a doufám, že posledním dnem to trochu opadne. Pokud se manžel stane prezidentem a já první dámou, musela bych si asi najít nějakého šikovného člověka, který by mi s tím pomáhal a zbavoval mě trémy,“ přiznala Pavlová v pořadu Showtime krátce před finálovým kolem voleb.

O tom, že by její manžel chtěl někdy v budoucnu kandidovat na Hrad, nikdy dřív nepřemýšlela. „Spíš mě napadlo, že v okamžiku, kdy manžel půjde do důchodu, se začneme více věnovat chalupaření, rodině a vnoučatům,“ doplnila.

Prodělala vážné onemocnění

Podle svých slov by chtěla být Pavlová aktivní první dámou. Byla by však radši, kdyby ji lidé označovali jako prezidentovu manželku. „Cítím to tak. Bylo by mi příjemnější, kdybych byla manželkou prezidenta. Mám pocit, že první dáma už tady byla a že ty další jsou jenom pokračování,“ vysvětlila Pavlová.

V nové životní roli, která ji čeká, by se chtěla zaměřit zejména na téma rovnosti pohlaví a na diskriminaci žen ve společnosti, na otázky rodiny a mezilidských vztahů a situaci samoživitelek. „Jelikož jsem byla matkou samoživitelkou a zároveň ženou, která si prošla rozvodem, ráda bych se zaměřila na mezilidskou komunikaci. Chtěla bych, aby se do základních škol dostala taková ta hodinka pro děti. Jde o finský model, který by bylo možná dobré aplikovat i u nás. Děti se během ní učí komunikovat a zároveň je to i jistá prevence proti rozvodovosti,“ řekla Pavlová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Pomáhat by chtěla také onkologickým pacientům. Sama totiž rakovinu před lety prodělala. Šlo o rakovinu štítné žlázy, na kterou jí podle její citace pro web iDNES.cz přišli poté, co se vrátila s manželem z Bruselu. „Jsem pod kontrolou lékařů, zatím je vše v pořádku. Takovou situaci prožívá spousta lidí, prochází si tímto onemocněním a musí se s tím nějakým způsobem smířit. Pamatuji si, když jsem se ptala pana doktora, co bude dál. Řekl mi: ‚Buď se s tím srovnáte, nebo ne.‘ S touto myšlenkou prostě žijete dál,“ promluvila Pavlová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS o vážné nemoci.

Volné chvíle tráví nejraději s rodinou, zejména pak se svými vnoučaty. Aktuálně ráda odpočívá a relaxuje s knihou v ruce, kočkou a manželem nebo si užije nějaké dobré jídlo. V rozhovoru pro pořad Showtime označila za své oblíbené filmy detektivky. „A to ty na motivy knih Agathy Christie. A seriál... naposledy jsem viděla českého Poldu,“ vyjmenovala.

Tagy: