Rusové zaútočili na elektrárny u Kyjeva. Jednu zcela zničili, tisíce lidí jsou bez energie

Muž projíždí na kole kolem elektrárny po ruském útoku v Charkově na Ukrajině, pátek 22. března 2024.

Útok na ukrajinskou energetiku

Ruské rakety při nočním útoku ze středy na čtvrtek úplně zničily Trypilskou tepelnou elektrárnu, která se nachází asi 45 kilometrů jižně od Kyjeva. Agentuře Interfax-Ukrajina to sdělil šéf dozorčí rady podniku Centrenerho, kterému elektrárna patří. Škody připravily zhruba 200 tisíc lidí o dodávky energie. Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly polské a spojenecké stíhačky. Informovala o tom polská armáda.

„Všichni pracovníci, kteří měli v době útoku směnu, jsou naživu," řekl předseda dozorčí rady Andrij Huta. V turbínové části elektrárny vypukl po výbuchu rozsáhlý požár, který se hasiči snaží uhasit.

ČTĚTE TAKÉ: Válku bez pomoci USA prohrajeme. Pak se terčem Ruska stanou další státy, varoval Zelenskyj

Společnost rovněž v minulém měsíci přišla o Zmijivskou tepelnou elektrárnu v Charkovské oblasti, rovněž zničenou při ruském útoku. Už v létě 2022 ztratila Vuhlehirskou tepelnou elektrárnu v Doněcké oblasti, přišla tak o veškeré kapacity.

Podle dostupných údajů byla Trypilská elektrárna s instalovaným výkonem 1800 MW po odstavení jaderné elektrárny v Černobylu největším zařízením na výrobu elektřiny v Kyjevské oblasti. V okolí metropole a přímo v Kyjevě jsou další tři zdroje elektřiny v podobě kombinovaných tepláren o výkonu 700 MW, 500 MW a 160 MW.

Rusko během noci podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu v pěti ukrajinských oblastech. Poškozeny byly mimo jiné dvě tepelné elektrárny největší ukrajinské elektrárenské společnosti DTEK. Útoky připravily podle úřadů na 200 tisíc lidí o dodávky energie.

Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly nad Polskem polské a spojenecké stíhačky. „Byly aktivovány všechny postupy s cílem zajistit bezpečnost polského vzdušného prostoru,“ uvedlo v ranních hodinách vedení polské armády s tím, že situaci průběžně sleduje. Zároveň na sociální síti X varovalo obyvatele před „zvýšenou hladinou hluku zejména v jihovýchodní části země“.

Just: Rusové se mstí za zničené rafinérie

Ruské útoky jsou podle spolupracovníka CNN Prima NEWS z Moskvy Jiřího Justa odvetou za ukrajinské ostřelování rafinérií na ruském území, k nimž docházelo zvláště v minulých měsících. „Pro část ukrajinského průmyslu jsou tyto útoky likvidační. Ztěžují situaci nejen civilistům, ale i samotné armádě a politikům. Rusko tak chce v co největší míře oslabit infrastrukturu napadené země,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS publicista.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pošlete zbraně a zlomíme Putinovi vaz, apeluje Zelenskyj na USA. Připustil prohru celé války

Tagy: