Rusové žijící v Česku pomáhají uprchlíkům: Posíláme med i peníze, mají u nás úkryt

Lidé čekají v dlouhé frontě před pražským střediskem pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Do pomoci lidem prchajícím před válkou na Ukrajině se zapojili také Rusové žijící v Česku. Mnozí z nich totiž s válkou nesouhlasí. Přispívají tak finančně, nakupují potřebné léky a nezbytné potraviny a někteří z nich běžence ubytovávají u sebe doma.

Elena pochází z Vladivostoku, ale více než 10 let žije v Praze. Přátelé má jak mezi Ukrajinci, tak i Rusy. „Bydlím v relativně novém domě a se sousedy máme velice dobré vztahy. Bydlí tu Češi, Ukrajinci, Rusové a také Asiaté. A nehledě na to, co se děje, se na sebe nepřestáváme usmívat, stále se zdravíme a bavíme se spolu,“ vylíčila 30letá Elena.

Modlí se, aby válka na Ukrajině už skončila. „Není mi to lhostejné, proto se snažím všemožně pomáhat. Do azylového domu pro uprchlíky jsem kupovala pleny a potraviny. Kamarádům, kteří utíkali z Ukrajiny, jsem sháněla informace, jak ze země prchnout. Na pomoc Ukrajině jsem posílala také peníze. Je to zkrátka minimum, které mohu v tuto chvíli udělat,“ vysvětlila Ruska.

Pomocnou ruku uprchlíkům podal také 50letý Evgenij s manželkou a u sebe v bytě ubytovali několik Ukrajinců. „Nejdříve tu na pár dní zůstaly dvě dívky. Posléze další dívka a jeden chlapec. Všichni poté odjeli dál na západ, buď do Francie, nebo Itálie,“ vylíčil Evgenij. „Byli strašně milí a vděční. Ani tu po sobě nenechali nepořádek,“ doplnil.

Do pomoci se zapojili také 35letý Vladimír s manželkou. Na Ministerstvu vnitra ČR se registrovali jako dobrovolníci, kteří pomáhají s tlumočením. Do azylového domu pro uprchlíky pak posílají například med. „Plánujeme nakoupit také potraviny a uvažujeme o tom, že v našem bytě ubytujeme rodinu z Ukrajiny,“ popsal Vladimír, který v Praze žije už 10 let. S manželkou vychovávají dvě děti. Zbytek rodiny má v Rusku.

„Putin je agresor. Neměl žádný důvod začínat válku na Ukrajině. Moje rodina a blízcí přátelé žijí v Rusku. Konflikt vnímají jako katastrofu,“ svěřil se Vladimír.

Několik dní se schovávali v bunkru

Pomoci uprchlíkům v těžké situaci se rozhodla také 40letá Olga, která žije v Česku více než 16 let. Její manžel je Ukrajinec. Spolu s ním a dalšími kamarády zorganizovali sbírku, která poputovala na hranice s Ukrajinou. „Minulý týden nám kamarád zavolal s tím, že pořádá sbírku. Neváhali jsme, nakoupili potřebné léky, potraviny, deky a spacáky a on to vše odvezl na hranice. Odtud je posléze přepravili na Ukrajinu,“ popsala.

Její manžel měl na Ukrajině rodiče. V době, kdy ruská vojska ostřelovala Kyjev, se nacházeli v nedaleké vesnici. „Pokaždé, když jim volal, jsme slyšeli rány. Naštěstí tam měli menší bunkr, ve kterém se schovávali několik dní,“ vylíčila Olga.

Prchnout odtud se rozhodli až toto pondělí, kdy se otevřely humanitární koridory v několika ukrajinských městech, včetně Kyjeva. „Během 40 minut měli sbaleno a sousedi je odvezli do Kyjeva, kde nasedli na vlak. Byli jsme rádi, že mohli odtud odjet,“ popsala Olga s tím, že teď už jsou u nich doma. „Jsou v bezpečí a to je hlavní. Zůstanou u nás, jak dlouho to bude potřeba,“ uzavřela.

Tagy: