Ruští partyzáni znovu útočí. Jak pomáhají Ukrajině a proč je kvůli nim Putin nervózní?

Ozbrojenci z Legie Svobodné Rusko a dalších jednotek se staví proti vládě prezidenta Vladimira Putina. Bojovali po boku Ukrajinců a nyní se pokoušejí o partyzánské akce přímo uvnitř Ruska.

Válka na Ukrajině (1. 6. 2023)

Na straně Ukrajiny bojuje i řada Rusů, kteří se staví proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Odpůrci Kremlu se zformovali do několika praporů, se kterými aktuálně vyrážejí i přímo na ruskou půdu, kde vyvolávají střety s tamní armádou. V čem těmito partyzánskými nájezdy pomáhají Ukrajincům? A proč jsou kvůli nim Rusové nervózní?

Legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor – paravojenské skupiny, které aktuálně pouští žilou silám věrným Vladimiru Putinovi, a to přímo na území Ruska. Tom mezinárodně uznávaném.

Jednotky Rusů, kteří se staví proti Kremlu a bojovali po boku ukrajinských obránců, se znovu vydaly provést nájezd přímo do ruského pohraničí. Chtějí ze sebe učinit sílu ohrožující i nejvyššího ruského mocnáře. „My, Legie Svoboda Rusku, jsme právě blízko hranic s naší domovinou. Brzy se vrátíme na ruské území, abychom přinesli svobodu, mír a klid,“ vzkázal jeden z milicionářů na videu, které legie zveřejnila ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách na sociální síti Telegram.

ČTĚTE TAKÉ: Just: Kvůli dronům je v Rusku cítit napětí. Lidé častěji koukají nahoru, jestli něco neletí

Jak řekl, tak se stalo. Na sociálních sítích se začala šířit videa z příhraniční Belgorodské oblasti, kde znovu vypukly střety mezi partyzány a silami Kremlu. Mělo dojít na palbu na město Šebakino, těžké boje se údajně odehrávaly u vesnice Novaja Tavolžanka. Exploze otřásly také oblastním městem Belgorod.

Jak se střet vyvinul, není jasné. Obě strany uvádějí něco jiného. „Ruské osvobozenecké síly pokračují v ničení vybavení nepřítele, který se skrývá ve vesnici Novaja Tavolžanka,“ hlásili legionáři na Telegramu. Oproti tomu ruské ministerstvo obrany uvedlo podle agentury Reuters pravý opak. „Ruské síly odrazily pokus Ukrajiny provést teroristický čin proti obci v Belgorodské oblasti poblíž hranic,“ hlásila také ruská televize RT.

Ministerstvo obrany podle Reuters navíc dodalo, že síly Kremlu zvládly odrazit tři vlny ukrajinských útoků, přičemž „nedošlo k narušení státních hranic“. Mezitím se však objevily záběry explozí ze zmiňovaných ruských měst u hranic s Ukrajinou.

Americká televizní stanice CNN mezitím informovala o incidentu, který se odehrál u hranic Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Došlo zde k explozi na cestě spojující všechny tyto země. Ukrajina tvrdí, že za výbuchem stála Moskva, protože se bojí průniku jednotek Kyjeva. „Ukrajina se připravuje na svoji ofenzivní operaci. Upřímně řečeno, Rusové jsou kvůli tomu značně nervózní. Neví, kudy protiofenziva povede a o co se budou Ukrajinci snažit,“ komentoval to pro CNN vysloužilý americký generál vojenský analytik Mark Hertling.

Rusové bojující proti Putinovi mohou v plánech Ukrajinců sehrát významnou roli, neboť svými výpady přímo na území federace zaměstnávají ruskou armádu, která už tak má co dělat na Ukrajině. Partyzáni navíc usilují o rozšíření svých počtů. Údajně se jim hlásí až tisíce lidí, sdělil mluvčí Legie Svoboda Ruska zvaný Caesar britskému deníku The Times.

Legionáři nyní apelují i přímo na ruské vojáky sloužící Putinovi. „Posílají vás do zločinné války, ale vy nejste otroci. Putinův režim vás staví před tyto možnosti: Buď půjdete zemřít do cizí země, nebo budete trpět ve vězení, když se odmítnete stát okupantem,“ vzkazují legionáři Rusům na Telegramu a přidávají informace, jak mohou partyzánskou jednotku kontaktovat.

Tagy: