Změní slavné F-16 vývoj války? Ukrajinci doufají v zásadní zlom, experti to ale vidí jinak

Ukrajinská armáda má letos od západních spojenců obdržet první kusy legendárních stíhaček F-16. Jen ještě není jisté, kdy k tomu dojde. Podle webu Forbes se mohou letouny objevit na frontě každým dnem. Výcvik pilotů už probíhá od loňského roku. Ukrajinci doufají, že jim stíhačky pomohou přetlačit Rusy ve vzdušném prostoru, který zatím neovládla ani jedna strana. Experti ale zpochybňují, že by dodané letouny měly zásadní vliv na bojišti.

O vymodlené stíhačky F-16 Ukrajina žadonila od začátku války. USA ale daly transferu zelenou až po více než roce bojů. Udělení povolení předcházely měsíce interních debat.

Mnozí vedoucí představitelé Ukrajiny tak začali upozorňovat, že jim možná letouny nepomohou tak moc, jak se doufalo, protože Rusové stačili vybudovat na frontě obranné linie. Přesto Kyjev věří, že dokážou letouny s legendárním statusem zamávat s poměrem sil ve vzdušném prostoru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nespoléhat na Západ a tvrdě udeřit. Analýza popisuje pět bodů, které mají zachránit Ukrajinu

Válka na Ukrajině je totiž specifická tím, že vzdušný prostor neovládá ani jedna strana. Agentura Reuters upozornila, že zpočátku měli drtivou převahu Rusové, kteří podnikali útoky hluboko za frontovou linií. Kvůli těžkým ztrátám ale od takových výpadů upustili. Od těch dob se obě strany uchylují spíše k lokálním útokům. Nikdo ale nebi nevládne.

„Rozsáhlé úsilí v oblasti protivzdušné obrany a zpravodajství již téměř dva roky znemožňuje ruskou vzdušnou převahu a pomáhá snižovat počet úspěšných úderů na ukrajinská města a území,“ uvedla agentura Reuters.

Vzhledem k současné situaci ve vzduchu tak může i pár kusů stíhaček ovlivnit situaci na frontě. Kromě potenciálního omezení počtu náletů na ukrajinské jednotky by letouny F-16 mohly operovat blíže k linii kontaktu a útočit na ruské systémy protivzdušné obrany. Žádné převratné výsledky ale experti od F-16 na Ukrajině neočekávají.

Kolik stíhaček Ukrajina dostane?

Zatím ostatně není jasné, kdy se na Ukrajinu dostanou a kolik jich vlastně bude. Web amerického Forbesu uvedl, že k prvním dodávkám může dojít každým dnem a že ve hře je posílení o více než 60 strojů. Nizozemsko v únoru podle listu Politico slíbilo dodávku dalších šesti kusů. Ze stíhaček je ale pověstný Godot, který stále nepřichází.

Transfer stíhaček řídí Spojené státy společně se svými spojenci. Celkem jde podle Kyiv Independentu o 14 zemí, které se na dodávkách F-16 podílejí. Ukrajinští piloti trénují na strojích od minulého roku v USA, Dánsku nebo Rumunsku.

Výcvik ale trvá dlouhé měsíce a je náročný i pro zkušené piloty, protože ovládání starých sovětských strojů a F-16 se výrazně liší. Není tak přesně dané datum, kdy dojde k posílení ukrajinského letectva. Stroje budou spíše dodávány postupně.

Web Newsweek mezitím upozornil na poplašnou zprávu, podle které už F-16 na Ukrajině bombardují ruské pozice. Podle konspirační teorie jde o stíhačky, které vzlétají z letišť v Rumunsku a po akci se vrací na území státu NATO. Hoax šířený po sociálních sítích musela dokonce vysvětlovat i rumunská vláda.

„Upozorňujeme na falešnou zprávu, která se objevila na účtu z platformy X a která tvrdí, že letoun F-16C vzlétl z 86. letecké základny v Constanți a bombardoval skupinu sil Ruské federace poblíž Chersonu,“ komentovalo domněnky rumunské ministerstvo obrany.

Stíhačky F-16 mají nahradit dosluhující a ztenčující se ukrajinskou flotilu letounů MiG-29, Su-24 a Su-25 vyráběných v době studené války.

Celkem bylo vyrobeno více než 4 600 letounů F-16, které byly prodány do více než dvou desítek zemí v mnoha různých konfiguracích. Společnost Lockheed Martin se odmítla vyjádřit ke konkrétním schopnostem letounů, které jsou posílány na Ukrajinu.

VIDEO: Ukrajinská rozvědka tvrdí, že se jí na Krymu podařilo zničit ruský raketový člun

Tagy: