Přijde Putin na přehlídku? Váleční veteráni jsou kvůli němu týdny v karanténě, říká Just

Ruský prezident Vladimir Putin

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (18)

Česko si v neděli 8. května připomíná ukončení druhé světové války. V Rusku a některých dalších zemích se ale Den vítězství slaví 9. května. V Moskvě se proto v pondělí uskuteční slavnostní vojenská přehlídka, které se tradičně účastní i ruský prezident. Předseda poslanců ODS Marek Benda ale uvedl, že není jasné, jestli se jí Putin vůbec zúčastní. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa je ale účast Putina v podstatě jistá, neboť se s jeho projevem počítalo při sobotních přípravách přehlídky.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy je velkým otazníkem, co ruský prezident Vladimir Putin na vojenské přehlídce přednese a jestli vůbec přijde. „Je otázka, jestli se vůbec svým vojákům ukáže při tom, jak se drží ve skrytu a sedává za nekonečnými stoly,“ řekl Benda v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS s tím, že ale nepředpokládá, že by Putin oznámil něco zásadního.

To, že by se ruský prezident pondělní vojenské přehlídky v Moskvě nezúčastnil, je ale podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa nepravděpodobné. „Na včerejší přípravě vojenské přehlídky zazněly signály, že tam Vladimir Putin bude. Například byl vydělený čas pro jeho projev, který by měl trvat asi šest minut,“ popsal Just s tím, že je na 99 procent přesvědčený, že se Putin přehlídky zúčastní. „Veteráni, kteří s ním budou sedět na hlavní tribuně, jsou již tři týdny v karanténě. Nedokážu si představit, že by válečné veterány nechali tři týdny v karanténě jen proto, aby pak Putin nepřišel,“ podotkl Just.

Vedou se ale debaty o tom, co hodlá ruský prezident ve svém projevu oznámit a jak přesně bude přehlídka vypadat. „Možných scénářů je víc, nedomnívám se, že dojde k vyhlášení války Ukrajině. Putin se bude spíš snažit propojit historii Dne vítězství s aktuální rétorikou boje proti nacismu a přesvědčit ruskou veřejnost o podpoře dalšího vojenského angažmá,“ domnívá se bezpečnostní expert Hynek Melichar.

Vojenská přehlídka bude podle Jiřího Justa letos vypadat jinak. „Víme, že na Rudém náměstí v Moskvě bude 131 kusů ruské techniky, zhruba 11 tisíc vojáků, což je v porovnání s minulými ročníky mnohem méně,“ zdůraznil Just s tím, že to může a nemusí být v souvislosti s Ukrajinou. Ruská propaganda to vysvětluje tím, že nejde o kulaté výročí konce druhé světové války a proto bude techniky méně. „Ve vzduchu bude 77 letadel a vrtulníků, což má odkazovat na počet let od konce války. Na nebi bude zvýrazněné také písmeno Z, které má symbolizovat odkaz na ruskou agresi vůči Ukrajině,“ dodal Just.

Tagy: