Ryby cítí bolest i myslí, upozorňují biologové. Ministerstvo zemědělství tvrdí opak

Ryby cítí bolest a myslí

Biologové z předních českých výzkumných pracovišť dnes zaslali otevřený dopis ministru zemědělství Markovi Výbornému. Po ministrovi požadují, aby podpořil zákaz rybolovu na živou nástražní rybu, který ministerstvo shodilo ze stolu. Podle odborníků jsou však argumenty ministerstva vědecky nepřesné a zastaralé a napichování rybek na háčky považují za barbarskou praktiku, která nemá své opodstatnění.

Ministr zemědělství Marek Výborný bude v blízké době rozhodovat o nové podobě vyhlášky o rybářství. V ní se rozhoduje i o osudu nástražních rybek – tedy zda bude stále povolen rybolov na živou nástražní rybu, či nikoliv. Návrh na zákaz podalo v rámci připomínek k vyhlášce ministerstvo pro místní rozvoj, nicméně ministerstvo zemědělství tento návrh odmítlo. Podle vědců ale ve svém stanovisku používá vědecky nesprávné argumenty.

„Považuji za nešťastné, když se taková záležitost musí ještě vůbec v 21. století řešit. A když už k tomu musí dojít, tak je skutečně tragické, že ministerstvo zemědělství používá argumenty, které věda řešila a vyřešila v 19. století. Současné vědecké poznání jasně říká, že obratlovci nejen cítí, ale i do různé míry myslí,“ komentuje argumentaci ministerstva zemědělství evoluční biolog Karel Janko z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd České republiky.

Ministerstvo zemědělství totiž ve svém odmítavém postoji argumentuje tím, že ryby nemají dostatečně vyvinutý mozek, aby si byly schopny uvědomovat bolest, a nedisponují ani žádným jiným typem vědomí. S tím nesouhlasí vědci podepsaní pod dopisem adresovaným ministrovi ani zástupci organizace OBRAZ.

„Zacházet se zvířaty, která cítí bolest, takovým způsobem, že jsou napichována na háčky, je ve 21. století barbarské. Zvlášť když to vůbec není nezbytné. Lov na živou nástražní rybu se totiž používá zejména při sportovním rybolovu, tedy rybolovu sloužícímu k zábavě, a dnes už existují vhodné alternativy, které je možné použít místo živé nástrahy,“ říká tiskový mluvčí Obránců zvířat Pavel Buršík.
Otevřený dopis ministru zemědělství

Čas plyne a rybolov za nedobrovolné, bolestivé přítomnosti nástražních rybek pokračuje dál. Vědci už toho ale mají dost a napsali ministrovi otevřený dopis. 🐟💔 Napište prosím dnes také e-mail na 📧 marek.vyborny@mze.cz! Ministerstvo právě pracuje na nové podobě vyhlášky o rybářství, a právě Marek Výborný může takřka lusknutím prstů tuto krutou praxi zakázat. 💪 Souhlasíte, že k rybaření jako nástraha bohatě stačí neživé atrapy? https://www.obrancizvirat.cz/dopis-vedcu/ 👀

Posted by OBRAZ - Obránci zvířat on Friday, July 21, 2023

Otevřený dopis upozorňuje ministra také na to, že v jiných zemích EU už je napichování živých nástražních ryb na háčky zákonem zakázáno. Jde například o Německo, spolkové země Rakouska, Švýcarsko, Skotsko a Irsko. Podobný postup požadují signatáři otevřeného dopisu i u nás. „Jsme přesvědčeni, že napichování živých nástražních ryb na háčky je v zásadním rozporu se současnými poznatky o jejich schopnosti cítění a vnímání. Vzhledem k tomu, že lovit ryby na živou návnadu není nutné ani z pohledu lidské obživy, ani z pohledu dostupných alternativ, považujeme za vhodné tuto zastaralou a krutou praktiku zrušit,“ uzavírají vědci v dopisu.

Tagy:
Německo ryby Švýcarsko bolest týrání zvířat Evropská unie OBRAZ – Obránci zvířat otevřený dopis Marek Výborný Akademie věd České republiky Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky