Senior zapadl s autem ve sněhu. Přežil šest dní díky sušenkám a lásce k televiznímu pořadu

Extrémní počasí si dál zahrává se Spojenými státy. Kalifornii zasypala mimořádná sněhová nadílka, místy napadly i tři metry sněhu. Přímořský stát trápí ale i záplavy, evakuovat se musely tisíce lidí. Mnohé na několik dní odřízl sníh. To je i příběh 81letého Jerryho. Na pomoc čekal ve svém autě dlouhých šest dní. Přežil díky sušenkám.

Široko daleko nic než sníh. Ten uvěznil 81letého Jerryho Joureta v jeho autě. A to poté, co se rozhodl, že se vrátí ze své horské chaty v kalifornském městečku Big Pine domů do Nevady. Ovšem podcenil počasí. „Nečekal, že ta bouře bude tak špatná. Našel si informace, že cesta je čistá, tak vyrazil. Asi po třiceti minutách z ní ale sjel a už se odtamtud nedostal,“ popsal dramatickou situaci Jerryho vnuk Christian.

A začal boj o život. První tři dny ještě fungovala autobaterie, tak si přitápěl. Pojídal sladkosti, sušenky, croissanty, které měl ve voze. Vodu neměl, tak pojídal alespoň sníh. Pomoc přišla až po dlouhých šesti dnech. „O záchranu se snažili několik dní, ale bylo špatné počasí. Když se jim to povedlo, stejně nemohli přistát, a tak ho museli vytáhnout na laně,“ vyprávěl Christian.

ČTĚTE TAKÉ: Mrazivé detaily úprku Američanů z Afghánistánu. Veterán se při popisu „katastrofy“ rozplakal

Vnuk 81letého dobrodruha o něm mluvil ve vysílání CNN a příběh mnohé zaujal. Jerry Jouret dříve pracoval jako matematik pro NASA. Přežít mu prý ale pomohlo hlavně to, že je vášnivým divákem pořadu Survivor. „Je na tom zdravotně dobře, všechny životní funkce jsou v pořádku, byl jen trochu dehydrovaný. Teď už je zpátky u babičky a oba jsou rádi, že jsou spolu,“ zakončil neuvěřitelný příběh svého dědečka Christian.

Na horách sníh, v nížinách záplavy

Takových nešťastníků ale bylo v Kalifornii v posledních dnech více. Většinou ovšem neuvízli v autech, ale v domech. Například 79letý Alan Zagorsky čekal na záchranu deset dní. „Sahalo to až do výšky tří metrů, sníh úplně zasypal dveře. Nemohli jsme se odsud dostat a začínalo to být strašidelné,“ popsal Zagorsky. Navíc mu začaly docházet léky.

Jerry i Alan nakonec extrémní počasí přežili. V Kalifornii ale takové štěstí nemělo nejméně třináct lidí. Trpí i zvířata, armáda začala odříznutým kravám shazovat seno. To ale stále není vše. Stát, který je zvyklý na velké výkyvy počasí, se teď potýká v jiných oblastech i se záplavami a úřady už evakuovaly přes deset tisíc obyvatel.

Tagy: