S cenami paliv vláda moc nezmůže, míní Prouza. Představil dvě opatření, jak lidem pomoci

Tomáš Prouza

360° (419)

Vysoké ceny, které se projevují naprosto všude, znepříjemňují lidem život. Jak by jim vláda mohla pomoci? S návrhy přišel prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „S cenami pohonných hmot vláda příliš nezmůže. Podnikání však může zjednodušit skrze dvě opatření,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Prouza podotkl, že vláda toho nemůže s cenami ropy či pohonných hmot udělat příliš. „Může však zjednodušit podnikání dvěma rychlými opatřeními. Tím prvním je otevření trhu práce,“ uvedl. Připomněl, že v Česku je řada průmyslových firem, které mají více objednávek, než kolik jich dokážou odbavit.

„A to proto, že nemají dostatek pracovníků. Vláda může velmi rychle do Česka pustit pracovníky ze zahraničí a umožnit firmám, aby nakonec vyrobily vše, co je objednané. To bude znamenat větší ekonomický růst, daňové příjmy a zalepení alespoň některých děr ve státní pokladně,“ zdůraznil.

Druhým opatřením, které je však poněkud dlouhodobější, je výrazné snížení nákladů na podnikání. „Česko je zemí Franze Kafky. Podnikání je velice drahé. To je jedna z věci, kterou má vláda ve svých rukou – zjednodušit a zlevnit podnikání v Česku. Uspořené peníze pak lze použít na modernizaci firem či vyšší platy. Zkrátka na cokoliv pozitivnějšího a produktivnějšího, než je placení byrokracie,“ dodal Prouza.

Zaměstnavatel nemá tiskárnu na peníze

Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že věří, že k těmto krokům vláda přistoupí. „Usnadnění podnikání a podpoření nové pracovní síly je v záměru vlády. Když přijdou, nebude se snižovat tempo růstu mezd českých zaměstnanců. Jsou zde volná místa a když budou mít firmy více práce, budou investovat,“ uvedl s tím, že díky tomu bychom mohli krizi nakonec zastavit.

Právě růst mezd je podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jana Rafaje otázkou, která zajímá každého zaměstnavatele. „Musíme si uvědomit, že jde o růst nákladů ve firmách. Musíme hledat zdravý balanc a uvědomit si, že zaměstnavatel nemá tiskárnu na peníze,“ uzavřel.

Tagy: