Mámy s Hyundai po Česku: Památka z kostí i moderní umění. Obojí najdete v Kutné Hoře

Kostnice Sedlec v Kutné Hoře

S Hyundai po Česku: Objevování krás Kutné Hory

Kutná Hora. Právě toto středočeské město se stalo dalším cílem reportérky Andrey Antony při natáčení příspěvku do rubriky Mámy na cestách v pořadu Prima Česko. Ve složení dcera–⁠matka–⁠babička nasedly do auta a vyrazily objevovat tamní krásy, kterých je mimochodem více než dost. O chrámu sv. Barbory slyšel snad každý, ale víte, kolik kostí ukrývá zdejší Kostnice Sedlec, případně kolik děl najdete ve zdejší Galerii Středočeského kraje? S námi máte šanci to zjistit a udělat si tak představu o tom, jestli stojí za to sem vyrazit. Napovíme rovnou –⁠ určitě stojí.

Když se řekne Kutná Hora, tak se většině lidí nejspíš vybaví sv. Barbora, těm znalejším možná i Kostnice Sedlec. „Jsme jedním z největších lákadel nejen v rámci Kutné Hory, ale i celého Středočeského kraje. Důvod, proč sem návštěvníci jezdí, je ten, že právě u nás v kostnici se začalo někdy v období baroka dekorovat z kostelního materiálu, z exhumovaných hrobů,“ líčí Radka Krejčí, ředitelka Farnosti Sedlec.

Lidské ostatky tu najdete na každém kroku. Kolik jich je, můžeme jenom hádat. „Počet kostí nemáme spočítaný, tu ambici ani nemáme. Máme teď spočítanou jednu z pyramid, kterou jsme rozebrali a sestavili zpět. Tam je šedesát tisíc dlouhých kostí a lebek,“ vypráví Radka Krejčí.

ČTĚTE TAKÉ: S Hyundai po Česku: Dámská jízda z Berouna až k Malé Americe a Mexiku aneb Cestování, které baví

Kromě kostí i to nejlepší z umění

Kdo by měl z Kostnice Sedlec husí kůži a potřeboval by odreagovat, může vyrazit za dalšími zajímavostmi, které Kutná Hora nabízí. A to nejen z oblasti historie, silné zastoupení tu má i umění. A tak dalším cílem pořadu Prima Česko je Galerie Středočeského kraje (GASK). Od kostnice k ní stačí popojet asi tři kilometry. Reportérka Andrea Antony společně s maminkou a dcerou vyrazily v elektrovoze Ionic 6 od společnosti Hyundai. Objevovat krásy naší vlasti v něm lze bez obav. Na rychlonabíječce se dá dobít na úroveň 80 % kapacity baterie během pouhých 18 minut.

Umění pro všechny

GASK sídlí v prostorách zrekonstruované barokní budovy bývalé jezuitské koleje. A v současné době se v ní vyskytuje více než devět tisíc uměleckých děl. „Jsme galerií současného moderního umění, to je umění 20. a 21. století. Je obrovská a má několik traktů. A celková rozloha je čtyři tisíce metrů čtverečních, takže tady můžete strávit klidně celý den,“ říká Alena Sedláčková, PR a marketingová manažerka GASK.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S Hyundai na cestách: Kde se rodí hračky aneb Nejstarší továrna v EU funguje u Albrechtic

Stálicí mezi expozicemi je výstava Stavy mysli za obrazem, která v roce 2015 získala prestižní národní cenu Gloria musaealis. „Když návštěvník přijde, uvidí nejen umění, obrazy a sochy, ale i druhý plán, to, co není vidět. Co je na tom plátně zezadu,“ líčí manažerka.

GASK se věnuje dětem formou nejrůznějších aktivit a kroužků. A v jejích prostorách najdete jak dětský koutek, tak velkorysé vizuální herny, kde si přijdou na své děti všech věkových kategorií. „GASK má silné lektorské centrum, kde máme edukátorek několik a již 14 let nabízíme například výtvarné dílny pro děti, edukační programy pro školy nebo mezigenerační setkání pro rodiny s dětmi,“ zve Alena Sedláčková všechny případné zájemce.

Kutná Hora je zkrátka městem, kde se nebudete nudit. Zábavu tu najdou malí i velcí, stačí jen jediné –⁠ vyrazit.

Vyzkoušejte krásu elektroinovace

IONIQ 5 – neuvěřitelně krásný a skutečně pokročilý, definující nový pohled na elektromobily. Díky svému inovativnímu designu a chytrým technologiím byl vytvořen vůz nové úrovně – s rychlejším dobíjením a elegantnějším stylem.

Tagy:
historie umění chrám výlet Hyundai krása Kutná Hora Středočeský kraj Česko Komerční sdělení moderní umění Radek Krejčí České muzeum výtvarných umění v Praze Mámy na cestách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře