Mámy s Hyundai po Česku: Sladovna Písek, tady se můžete stát animátorem i mravencem

Sladovna Písek je oblíbeným cílem dětí i rodičů.

Sladovna Písek

Jihočeský Písek má rozhodně co nabídnout. A v další reportáží z cyklu Mámy na cestách míříme právě sem. Nicméně naším cílem není žádný hrad nebo most či jiná architektonická památka, ale Sladovna Písek. Největší dětská galerie u nás. A provede nás jí reportérka Andrea Antony s rodinou.

Najít program, který zabaví tříleté dítě a nezahrnuje zvířátka, je poměrně výzvou. To asi dobře zná většina rodičů. Ovšem ve zrekonstruované budově písecké Sladovny je úctyhodných 22 500 metrů čtverečních věnovaných dětem všech věkových kategorií.

Ještě předtím je ovšem třeba zajistit si pohodovou cestu zpět domů. A tak se s vozem Ionic 6 od Hyundai zastavují u dobíjecí stanice. A za pár minut mohou pokračovat do Sladovny Písek, kde už netrpělivě vyhlížejí návštěvníky. „Programový koncept galerie hrou, který tady máme, je zde od roku 2012 a má za cíl vytvořit místo, kde si mohou volně hrát děti i jejich dospělí, poznávat svět, nechat se inspirovat a užít spoustu zábavy,“ říká Karolína Voráčková, mluvčí Sladovny Písek.

ČTĚTE TAKÉ: S Hyundai po Česku: Dámská jízda z Berouna až k Malé Americe a Mexiku aneb Cestování, které baví

Vítány jsou tu všechny děti bez ohledu na věk

Těm nejmladším návštěvníkům je určena jedna ze tří stálých expozic, Pilařiště. Je vhodná i pro děti mladší jednoho roku. „Je to takový kouzelný barevný prostor plný míst pro hraní, fantazie a je opravdu uzpůsobený úplně pro ty nejmenší, aby jim napomohl v rozvoji, aby tam mohli strávit hezký intimní čas se svými rodiči,“ líčí dále Karolína Voráčková.

Další expozicí je Mraveniště, obří labyrint chodeb, vytvořený výtvarníkem Vladimírem Větrovským, který odpovídá na dětskou otázku, jak žijí mravenci, tím, že se děti na hodinu a půl stanou součástí jejich společenství. „Mohou to tam prozkoumávat, vylézt na strom a zároveň to má i edukativní část. Jsou tam schovaná různá fakta o mravencích. Anebo čistě jenom tím, že tam ty děti běhají a jsou v tom mraveništi, poznávají, jaké to je, být mravencem a co všechno to obnáší,“ říká mluvčí Sladovny Písek.

Třetí stálou expozicí je Animárium, které primárně ocení větší děti, ale i zvídaví dospělí, jež láká svět animace. „Naším cílem je ponořit se, zaexperimentovat si s co nejpestřejší škálou možností a prostředků, které nám svět animovaného filmu nabízí. A měli by se tak během první návštěvy dozvědět to nejdůležitější, co by mohli potřebovat pro to, aby mohli přemýšlet, jak udělat svůj vlastní animovaný film,“ vykládá Tomáš Machek, lektor animace v pořadu Prima Česko.

Pokud je vaším cílem děti na výletu utahat, tak sedm pater Sladovny Písek tenhle cíl bez problémů splní. A bonusem je, že to bude bavit i vás. Jen je dobré mít na paměti, že jednotlivé expozice fungují v časových blocích a mají omezenou kapacitu.

Vyzkoušejte krásu elektroinovace

IONIQ 6– neuvěřitelně krásný a skutečně pokročilý, definující nový pohled na elektromobily. Díky svému inovativnímu designu a chytrým technologiím byl vytvořen vůz nové úrovně – s rychlejším dobíjením a elegantnějším stylem.

Tagy:
hrad výlet Hyundai mravenci galerie Česko Komerční sdělení Písek animátor Andy Antony Mámy na cestách Tomáš Machek