Možní soupeři českých hokejistů v play off? Válka s bratry i opakování boje ze skupiny

Před hokejovou reprezentací je důležitá bitva o postup do olympijského čtvrtfinále. Ani po výhře 6:5 v prodloužení nad Ruskem však stále není jasné, koho jim turnajový pavouk přisoudí za soupeře. Nejpravděpodobnější je, že se jim do cesty znovu postaví Švýcarsko, které přemohli už v pátečním skupinovém utkání.

Je to jako pořádně zamotaná hádanka, nad kterou musíte hodně dlouho přemýšlet. Čeští hokejisté v sobotu porazili Rusko 6:5 v prodloužení, v tabulce skupiny B skončili třetí. Stále však na sto procent nevědí, kdo je čeká v kvalifikačním kole o postup mezi nejlepších osm celků. Dozví se to až v neděli, po definitivním dohrání všech skupin.

Jaké jsou možnosti?

Přímý postup do čtvrtfinále mají zaručen vítězové všech skupin a nejlepší mužstvo ze tří druhých příček (pořadí rozsoudí následující kritéria: počet bodů, skóre, vstřelené branky, žebříček IIHF). Pátý až dvanáctý nejlepší výběr čeká kvalifikační kolo, do zápasů se spárují podle logického klíče 5–12, 6–11, 7–10 a 8–9.

Češi jsou momentálně nejlepším ze všech mužstev na třetích místech (mají 4 body a skóre 9:8, u Německa jsou zatím 3 body a skóre 4:7, u Lotyšska 0 bodů a skóre 3:6), patřila by jim tedy pomyslná cifra 7. Z takové pozice by šli proti desítce, což je nejlepší parta ze čtvrtých míst.

Jde o nejpravděpodobnější možnost. Nejlepším týmem ze čtvrtých míst je aktuálně Švýcarsko (1 bod, 4:8), které už má skupinovou fázi za sebou. A vzhledem k okolnostem se asi skutečně pomalu může začít chystat na Davida Krejčího a spol.

Teoreticky jej může vystřídat Lotyšsko; ale to v případě, pokud ve svém posledním nedělním souboji se Slovenskem padne 2:3 v prodloužení, případně jiným, vyšším jednobrankovým rozdílem.

Stát se však může taky něco jiného. Bez hráčů z NHL přece není vyloučeno, že Německo v neděli porazí protivníka z USA. A za takové situace by se z Čechů stali až druzí nejlepší z třetích míst, místo desítky by vyhlíželi devítku. Nejhorším výběrem ze třetích míst se za takových okolností mohou stát Slováci, znovu Lotyši, případně dosud těžko odhadnutelný soupeř ze skupiny A.

A ještě je tu jedna alternativa, bezesporu nejbláznivější. Pokud v neděli dokáže čínský superoutsider porazit v prodloužení Kanadu, stane se právě on nejbližším českým soupeřem. Což se však – upřímně řečeno – jeví stejně nesmyslné, jako kdyby proti vyslancům Říše středu stáli Connor McDavid, Patrice Bergeron a další machři z NHL.

Tagy: