S návratem do školy přibývá dopravních nehod dětí. Expert radí, jak jim můžeme předejít

S nástupem do školy přibývá nehod, jejichž účastníci jsou děti.

Děti a nehody na přechodech

Se začátkem školního roku se výrazně zvyšuje riziko dopravních nehod dětí v blízkosti přechodů. Statistiky ukazují, že právě v září dochází k prudkému nárůstu těchto případů. Od roku 2010 do konce roku 2023 bylo v České republice zaznamenáno 3 630 takových nehod, přičemž zraněno bylo celkem 4 076 dětí a bohužel pět z nich na následky zranění zemřelo. Lektor a koordinátor BESIP Oldřich Kasl proto ve vysílání CNN Prima NEWS nastínil, jak tragédiím alespoň částečně předejít.

Podle Kasla je velmi důležité, aby rodiče svým dětem v prvních dnech školního roku věnovali zvláštní pozornost. „Děti se nám vracejí z prázdnin a ten ranní provoz před všemi školami je opravdu monstrózní. Prvňáčci se navíc teprve seznamují s provozem,“ upozornil expert a podotkl, že prvňáčky by alespoň zpočátku měli doprovázet rodiče.

ČTĚTE TAKÉ: Kouzelné červené tlačítko v autě. Může zachránit život, pro mnoho řidičů je však záhadou

Kasl také doporučil, aby rodiče s dětmi ještě před začátkem školy trasu prošli a naučili je, jak se správně rozhlédnout na přechodu, kde zastavit a jak se bezpečně dostat do školy​.

Nehody se nejčastěji stávají v ranních hodinách kolem sedmé, kdy děti spěchají do školy a často nejsou dostatečně pozorné. Ranní špička navíc vše více komplikuje. „Velmi nebezpečné situace vznikají, když se například partička dětí rozhodne přejít silnici společně a rozhlédne se jen jeden z nich. Právě z této situace může vzniknout tragédie, pokud se blíží auto,“ upozornil expert.

Nehodám pomáhá předejít také to, že jsou před školami instalovány zpomalovací prahy a další bezpečnostní prvky, které pomáhají zpomalit provoz. Některé školy již navíc zavedly takzvané „školní ulice“, kde je v době příchodu dětí do školy vjezd automobilům zcela zakázán. „Je to sice omezení třeba i pro ty, kdo v té ulici bydlí. Na druhou stranu určité pohodlí hodinu za den vůči tomu, že nám projde 200 dětí do škol, je samozřejmě adekvátní,“ poznamenal Kasl​.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mobilní telefon, vedro nebo mluvení za jízdy. Co zvyšuje riziko dopravních nehod na silnici?

Tagy:
přechod pro chodce bezpečnost nehody riziko doprava ČAP Bezpečně na cestách děti