Jsme prokletí. Barcelonské fanoušky před El Clásikem straší změna na dresu

Je tady fotbalová klasika klasik, která má tradici přímo vepsanou v názvu. První El Clásico sezony mezi španělskými giganty Realem Madrid a Barcelonou si fanoušci užijí už v neděli. Katalánci do svátečního utkání půjdou s nezvyklými dresy. Barvy zůstanou zachovány, jen hlavního sponzora – streamovací službu Spotify – na hrudi jednorázově nahradí logo společnosti rappera Drakea. Což u některých příznivců vyvolává obavy.

Start aktuální sezony přinesl v Barceloně viditelnou změnu. A teď tím není myšleno významné posilování třeba i o útočníka Roberta Lewandowského. Japonskou společnost Rakuten nahradil na pozici generálního partnera streamovací gigant Spotify. Jako protislužbu za štědrou podporu mu katalánský klub poskytl nejatraktivnější prostor na dresech a svolil k tomu přejmenovat svůj stadion Camp Nou na Spotify Camp Nou.

Pro nedělní očekávaný duel v Madridu s Realem ale bude Spotify na trikotech fotbalistů týmu trenéra Xaviho chybět. Místo něj se na hrudích hráčů objeví silueta sovy. Nejde o žádnou zradu, ale součást sponzorské dohody.

Bílá sova je totiž logem „labelu“ OVO patřícímu jednomu z nejslavnějších hudebních autorů současnosti Drakeovi. Kanadský rapper je držitelem čtyř cen Grammy a právě na Spotify se stal prvním umělcem, který dosáhl 50 miliard přehrání.

„Jednou z hlavních idejí partnerství mezi Barcelonou a Spotify je spojit fotbal a hudbu. Obě oblasti dokáží spojit lidi. Chceme oslovit nové publikum prostřednictvím hudby,“ uvedli Blaugranas v prohlášení a připojili k tomu, že podobné změny na dresu se budou opakovat.

Některým fanouškům se soví varianta líbí, ale jiní varují před takzvaným polibkem smrti. Na ten totiž má být Drake expertem. Bývá mu předhazováno, že jakmile se objevil vedle někoho slavného ze sportovního světa, následovala krutá porážka. Předpokládanými „obětmi Drakeovy kletby“ se po pořízení společné fotografie stali MMA zápasník Conor McGregor, boxer Anthony Joshua nebo tenistka Serena Williamsová.

Katalánský tábor se tedy v nadsázce bojí, že tentokrát přinese umělec smůlu i modro-červené fotbalové partě. Sociální sítě jsou tak plné reakcí jako „Barcelona se oficiálně stává obětí Drakeovy kletby“, „Barca kvůli tomu prohraje 1:3“ nebo „Drakeova kletba v plné parádě. Real vyhraje 3:1“. Aspoň si ale mohou při případné porážce říct, že to tak bylo dopředu dané.

Víkendové El Clásico způsobuje ve Španělsku možná ještě větší napětí než obvykle. Oba týmy mají na špici tabulky shodně 22 bodů, Barcelona La Ligu vede jen díky lepšímu skóre. V minulé sezoně byl ve vzájemných soubojích úspěšnější „bílý balet“. Úhlavního nepřítele porazil jednou v lize a pak i v superpoháru. Na skóre ale zvítězila Barcelona díky březnovému triumfu 4:0 na madridském stadionu Santiago Bernabéu. Tento debakl jí však v konečném zúčtování nebyl nic platný, protože Real si pohodlně došel pro titul.

Tagy: