Samek o stávce: Jsme lowcostová země. Odbory vědomě vystřelily nereálná čísla, namítl Haas

Vít Samek a Karel Haas v pořadu 360°

Karel Haas, Vít Samek, Pavel Fischer, Petr Drulák, Petr Bartoň

Česká republika je lowcostová ekonomika, stojíme na levné práci, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. Takové je podle něj pozadí rozhodnutí odborových svazů veřejného sektoru, které vstoupily ve středu do stávkové pohotovosti. Podle člena sněmovního ústavně-právního výboru Karla Haase (ODS) mají odbory zcela záměrně nereálné požadavky na růst platů. Doplnil, že by je měly více „posadit“ do reality.

Debata začala sporem o výši platů a mezd ve veřejném a soukromém sektoru. „Teoreticky je pravda, že by měl soukromý sektor vydělávat víc (než sektor veřejný, pozn. red.), v praxi je ovšem Česká republika lowcostová ekonomika. Stojíme na levné práci a v důsledku toho zaměstnanci v soukromém sektoru dostávají nízké mzdy. Za druhé je tu velký rozsah šedé ekonomiky, který není dlouhodobě vládou řešen,“ řekl pro CNN Prima NEWS Samek.

ČTĚTE TAKÉ: Kunc: S digitalizací šlo počkat, systém nenačte ani IČO. Jde o potíže při spouštění, řekl Klán

Projevuje se to podle něj třeba tím, že někteří zaměstnanci v soukromém sektoru dostávají daleko nižší oficiální výplatu a zbytek je jim doplácen v hotovosti. „Papírově pak berou méně,“ popsal Samek. Srovnání platů a mezd ve veřejném a soukromém sektoru proto podle něj tak úplně neplatí.

Podle Haase zvolily odbory strategii s nereálnými požadavky na zvýšení platů zcela vědomě. „Vždy je jednodušší v jakémkoliv vyjednávání ustupovat, já ale nejsem od toho, abych odborům radil. Odbory jsou legitimní součástí českého veřejného prostoru,“ popsal Haas.

Následně doplnil, že na odpověď, do jaké míry lze požadavkům odborářů vyhovět, je třeba si počkat až na konec srpna. „Zaprvé bude v srpnu čerstvá makroekonomická prognóza ministerstva financí, která je pak klíčová pro přípravu státního rozpočtu. Zadruhé na konci srpna a na začátku září bude větší část politických vyjednávání na úrovni vlády o prioritách státního rozpočtu na rok 2025 již za námi,“ vysvětlil Haas.

Odborové svazy veřejného sektoru vstoupily ve středu do stávkové pohotovosti. Důvodem tohoto rozhodnutí je spor s vládou o zvýšení platů. Odbory požadují od září nejméně 10 procent pro všechny zaměstnance ve veřejném sektoru. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve řekl, že kabinetu předloží návrh na růst v rozmezí sedm až 10 procent jen pro část veřejné sféry. Ostatní by pak mohli dostat přidáno od ledna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijít do úřadu až po obědě? Novela o pracovní době prošla v tichosti Senátem, opozice zuří

Tagy:
práce stávka ekonomika politika mzda odbory vláda Česko Vít Samek Ministerstvo financí České republiky Senát Parlamentu ČR Karel Haas