Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli nízkým platům. Nic se tím nevyřeší, tvrdí Válek

Odborový předák Josef Středula na tiskové konferenci

Bude stávka kvůli platům?

Odborové svazy s podporou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyhlásily stávkovou pohotovost, uvedli jejich zástupci na středeční tiskové konferenci. Nelíbí se jim vládní návrhy na zvýšení platů ve veřejné sféře, které považují za nedostatečné. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už během středečního dopoledne prohlásil, že vyhlášení stávkové pohotovosti jednání o růstu mezd nijak neuspíší. Předseda ČMKOS Josef Středula ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že vláda nestojí o své zaměstnance a její rozhodování je „za hranou únosnosti“.

„Zástupci zaměstnavatelů požádali pana premiéra Petra Fialu (ODS), aby přiblížil vývoj v otázce zvýšení platů. Ten odvětil, že schází doplňující analýzy hospodaření státního rozpočtu, takže žádné další jednání svolávat nebude. Proto se odborové svazy rozhodly ke dni 24. července vyhlásit stávkovou pohotovost,“ uvedl předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

K TÉMATU: Doba oddlužení se zkrátí na tři roky, novelu podepsal Pavel. Poškodí to věřitele, tvrdí kritici

Vysvětlil, že trvání pohotovosti není předem určené. „Prakticky je neomezená. Skončí až po společné dohodě o platech na roky 2024 a 2025,“ zdůraznil s tím, že „míč je na straně vlády“. „Jsme připraveni stávkovat, ale především se chceme dohodnout,“ dodal Bednář.

„Jsem rád, že se kolegové z odborů takto rozhodli. Vláda nevyužila několikaměsíční prostor k dojednání dohody, spíše to působí, jako by si hrála kočka s myší,“ uvedl Středula na tiskové konferenci s tím, že někteří zaměstnanci ve veřejné sféře si stěžují na mzdovou situaci a zvažují odchod.

Ke stávkové pohotovosti se připojily i školské odbory, potvrdil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. „Zaměstnavatelé i ministerstvo školství na jednání tripartity podporovali úpravu platů od 1. září, shodli jsme se na navýšení o 10 procent. Jenže vládní shoda na tom není. Máme velkou nedůvěru k tomu, že k přijetí návrhu v září dojde,“ podotkl na tiskové konferenci.

„Předseda vlády o tom stále hovoří, ale shoda o navýšení se stále oddaluje. Bojíme se proto, že k vládnímu konsenzu nedojde. Nechápeme hru, kterou s námi vláda hraje,“ uvedl Dobšík a dodal, že odbory „nikomu nechtějí vyhrožovat ani nikoho vydírat, pouze upozorňují na vážnou situaci“.

Středula: Byli jsme vstřícní, ale trpělivost přetekla

Předseda ČMKOS už v úterý ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že odboráři se po celou dobu snažili být zodpovědní a vstřícní vůči kabinetu premiéra Fialy. „Jenže naše trpělivost přetekla, rozezlenost je veliká. Tato vláda způsobila velký problém a lidé v rozpočtové sféře jsou rozezlení natolik, že noví nechtějí přicházet a ti, kteří tam jsou, zvažují, jestli mají pracovat pro občany,“ pronesl.

VIDEO: Prezident Pavel jednal s vládou o obraně

Odborářům vadí, že se s vládou stále ještě nepodařilo uzavřít dohodu o zvýšení platů pro letošní a příští rok. Od září požadují nejméně 10 procent pro všechny zaměstnance ve veřejném sektoru.

Platy ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek s jednotlivými tarify podle odbornosti a délky praxe. Ve veřejné sféře pracuje 846 300 lidí. Z tohoto počtu jich dostává výdělek podle první tabulky 359 900, přičemž zaměstnanců státu je 70 400. O zvednutí výdělků ostatních od ledna se podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vede debata. Premiér Fiala už dříve řekl, že při přípravě rozpočtu na příští rok se bude jednat i o adekvátním zvýšení platů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdanit, či nezdanit tiché víno? Pekarová jde proti koalici a připraví návrh navzdory Fialovi

Tagy:
protest mzda jednání Vlastimil Válek platy tisková konference Josef Středula odbory František Dobšík vláda Českomoravská konfederace odborových svazů veřejný sektor Českomoravský odborový svaz pracovníků školství Pavel Bednář Odborový svaz státních orgánů a organizací