Na splnění snu zemřelé Niny se vybralo přes 13,5 milionu. Místo pohřbu festival, říká sestra

Zavražděná Nina H. by v neděli oslavila 25 narozeniny (zdroj: rodina Niny)

Přání zavražděné dívky

Obrovská vlna solidarity se zvedla poté, co rodina zavražděné studentky medicíny vyhlásila sbírku na domov důchodců. Právě to byl sen 24leté Niny, který se jí teď její nejbližší rozhodli posmrtně splnit. Během jediného dne přispělo přes tři tisíce dárců a celková částka přesahuje 13,5 milionu korun.

Nina zmizela i se svým kamarádem Janem před týdnem. Po dvojici pátrala rodina, ale také přátelé a policisté. V pondělí večer přišla šokující zpráva. Ninu našli v oboře Hvězda mrtvou a policisté následně potvrdili, že Jan spáchal sebevraždu skokem pod metro. Právě on je ze smrti dívky podezřelý. Motivem tak mohla být například neopětovaná láska.

Zatímco kriminalisté na případu dál pracují, zdrcená rodina se rozhodla splnit Nině její velký sen, a to postavit domov pro seniory.

„S Ninou jsme v létě 2014 pomáhaly v Dánsku v domově důchodců, kde pobývala i naše babička. Tehdy jsme se rozhodly, že až dostudujeme, pustíme se do takového plánu v Česku. Proto jsme uspořádali sbírku, aby bylo z čeho začít. Nyní se s Ninou loučíme, a tak máme myšlenky u ní. Až pomine období loučení a posbíráme nějaké síly, půjdeme hned do práce,“ uvedla Ninina sestra Anna.

Sbírku vyhlásili pozůstalí teprve ve čtvrtek. Přesto se do ní zapojilo už přes tři tisíce dárců, kteří přislíbili přispět na projekt částkou šplhající přes 13,5 milionu korun. „Je tam jeden velký dar v hodnotě 10 milionů korun, který jsme hned v době poslání ověřili. Je skutečný,“ prozradila pro CNN Prima NEWS Adéla Vojáčková z platformy darujme.cz.

Přála by si veselé rozloučení, jako byla ona sama

Zájem, solidarita a podpora cizích lidí Nininu rodinu překvapily. Něco takového prý vůbec nečekali a mají z toho obrovskou radost. „Doufám, že se tam nahoře Nina dívá a vidí, kolik lidí na ni myslí a chce podpořit splnění jejího snu. Chceme poděkovat z celého srdce každému, kdo přispěl či přispěje. Moc si projevené důvěry vážíme,“ komentovala sbírku Anna.

Nina se sestrou plánovaly, že se pustí do budování domova pro seniory až po studiích, tedy za rok. Rodina se však rozhodla projekt spustit okamžitě, dává jí totiž nový smysl života. Příbuzní jsou odhodlaní Nině sen splnit – a nejen to, chystají i další akce na její počest.

„Nina byla veselá bytůstka plná života. Chtěla by se rozloučit s velkým množstvím přátel i z ciziny, které bohužel kvůli současné situaci není možné pozvat na pohřeb. Přála by si, aby bylo rozloučení hlavně veselé, jako byla ona. A tak přišel táta s nápadem, že uspořádáme festival, kde zazpívají například členové sboru, ve kterém zpívala. Budeme se tak všichni moci s Ninou rozloučit pořádně, jak by si zasloužila,“ dodala Anna.

V té době už snad bude jasné, kdo Ninu připravil o život. Kriminalisté na případu dál pracují, k průběhu vyšetřování ale nechtějí sdělovat žádné podrobnosti. Pokud chcete pomoci splnit zesnulé Nině její sen, finančně přispět můžete ZDE.

Tagy: