Schillerová: Chceme vrátit rozpočet vládě k přepracování. Podřezává větev naší budoucnosti

Opoziční hnutí ANO bude chtít příští týden vrátit návrh rozpočtu na příští rok vládě k přepracování. Podle předsedkyně klubu ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové návrh mimo jiné nerespektuje principy reálnosti a úplnosti. Návrh podle ní také snižuje objem prorůstových investic a vytýká mu i nižší výdaje na dopravní infrastrukturu v poměru k hrubému domácímu produktu. Schillerová to sdělila ČTK. Sněmovna má návrh rozpočtu projednávat v prvním čtení ve středu. Vláda má však i po odchodu Pirátů dostatek hlasů na to, aby rozpočet prosadila.

Navrhovaný schodek 241 miliard korun podle Schillerové znamená, že vláda navzdory zvyšování daní snížila schodek v průměru o méně než 30 miliard korun ročně. „Rozpočet podřezává větev pod budoucností země, protože i ve srovnání s covidovými lety 2020 a 2021 snižuje objem prorůstových investic, tedy investic očištěných od výdajů na obranu a zbrojení,“ uvedla předsedkyně klubu. Poukazuje na to, že objem těchto investic klesá z 2,7 procenta HDP v roce 2020 na 2,3 procenta v příštím roce.

DÁLE ČTĚTE: Šlachta bude členem senátorského klubu ANO. Hnutí splnilo jeho základní podmínku

Rovněž výdaje na dopravní infrastrukturu jsou podle ní nižší než v roce 2020. „Navzdory tomu, že máme zvláštního ministra pro vědu a výzkum, klesá podíl výdajů na tuto oblast z 2,5 procenta v roce 2020 a 2,4 procenta v roce 2021 na 2,2 procenta,“ míní bývalá ministryně financí.

Poukazuje i na některé pochybnosti, které o příjmové a výdajové straně rozpočtu již dříve vyslovila Národní rozpočtová rada. Rada upozornila například na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu. „Například v oblasti chybějících 21,5 miliardy korun na podporu OZE, které jsou povinným výdajem státu, očekávám opětovnou snahu o vyvedení části výdajů mimo státní rozpočet formou mimorozpočtové půjčky,“ uvedla Schillerová.

„Vzhledem k tomu, že návrh rozpočtu zcela objektivně nejen podle nás, ale i podle nezávislé Národní rozpočtové rady, dosud nevídaným způsobem nerespektuje principy reálnosti a úplnosti, budu usilovat to, aby ho i koaliční poslanci vrátili Zbyňku Stanjurovi k přepracování,“ dodala předsedkyně klubu ANO.

Návrh rozpočtu nelze zamítnout, lze ho pouze vrátit vládě k přepracování se stanoveným zadáním. Zatím se tak stalo pouze v roce 2012, a to přímo na žádost tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (tehdy TOP 09). Návrh počítal se schválením daňového balíčku zvyšujícího daň z přidané hodnoty, jehož schválení ale bylo v tu dobu kvůli rebelii tří poslanců ODS nejisté.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Euforie v ANO. Nadšený Babiš chce „naklonovat“ Havlíčka, vyzdvihl Kubu a zpražil vládu

Tagy: