Birke: SOCDEM je personální agentura pro SPD. U spojování s komunisty být nemusím

Jednou jsem řekl, že umřu jako sociální demokrat. Spojení SOCDEM s komunisty by bylo jedním z důvodů, proč jako sociální demokrat neumřu, říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS náchodský starosta Jan Birke. Vysvětlil také, proč mu na krajské úrovni nevadí koalice s SPD, přestože sociální demokracie dříve hnutí Tomia Okamury považovala za extremistické.

V Královéhradeckém kraji máte koalici s SPD. Přitom sociální demokracie vždy proti SPD ve Sněmovně bojovala, považovali jste je za extremisty. Proč se s nimi teď spojujete?
Důvodů je několik. Silní lídři (ODS, KDU-ČSL, Východočeši – pozn. red.) začali vyjednávat natvrdo a dávat si neuvěřitelné podmínky. Chtěli za každou cenu hejtmana Martina Červíčka (ODS). Říkal jsem jim, že nemůžou mít hejtmana, když byli druzí ve volbách (vyhrálo hnutí ANO, pozn. red.). Potom chtěli nadpoloviční většinu v radě. Debata pak skončila. V tu chvíli jsem měl daleko větší problém se Stačilo!, to ale odmítlo. Potom jsme začali jednat se Svobodnými, PRO a jedním členem SPD. Úplně upřímně, ten člen SPD je vlastně dvacetiletý člen sociální demokracie, ještě před rokem byl u nás. Je to naprosto normální kluk, žádný extremista. Udělal ukvapený krok a vstoupil do zvláštní strany. Ale naprosto chápu, že SOCDEM nemá takové procento výtlaku, tak se rozhodl, že půjde do jiné strany. A není sám. Takových lidí je více, paní poslankyně Lesenská, Jaroslav Foldyna. Sociální demokracie je taková personální agentura pro SPD.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Petříček a Buzková po mnoha letech končí v SOCDEM, Maláčová jim poslala vzkaz

Říkal jste, že by vám vadila koalice se Stačilo!. Přitom zrovna nová předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová nastínila, že by se vaše strana mohla spojit s komunisty. Odešli kvůli tomu pan Petříček, paní Buzková. Napadlo vás taky odejít?
V žádném případě. Pan Petříček mě nepřekvapil. Spíš bylo překvapení, že mu na Hradě vůbec povolili být členem sociální demokracie, když je poradce pana prezidenta Pavla. Nemyslím si, že pan prezident miluje sociální demokracii. Pan Petříček mi ale chybět nebude. Co se týče Petry Buzkové, to mi je strašně líto, moc si jí vážím, na rozdíl od pana Petříčka. A budu si jí vážit dál jako skvělé advokátky a člověka. A Jana Maláčová v tuhle chvíli nepočítá s tím, že by se spojila se Stačilo!. Petříček by ten krok udělal, i kdybych byl zvolen já. Maláčová řekla, že se pokusí zvednout SOCDEM tou emocí, kterou jako jediná dáma má. A zvedne to z 1,86 procenta, kam to hoši z minulého vedení dorajtovali, mimo jiné tam byl i Petříček. Pro mě jsou to srabové a teď hledají další alternativu. Přeju jim hodně štěstí.

A vám by tedy nevadilo, kdyby se SOCDEM dala dohromady s komunisty?
Janu Maláčovou podporuji a věřím jí, že svoji pracovitostí a vůlí to zvedne. A my všichni máme být zticha, pomáhat jí a vytvořit jí pro to prostor. To byla dohoda ze sjezdu. Co se týče Stačilo!, není to na stole. I paní Konečná to odmítla. Ale pokud to na stole bude, tak na rovinu – není to nic proti těm lidem, dokážu s nimi pracovat, ale mám problém s ideologií. Pro mě to je něco, u čeho nemusím být. Jednou jsem řekl, že umřu jako sociální demokrat. Tohle by byl jeden z důvodů, proč jako sociální demokrat neumřu.

Digitalizace stavebního řízení je naprosté manažerské selhání tehdejšího ministra Bartoše. Éra Pirátů skončila.

Patříte ke kritikům digitalizace stavebního řízení. Bylo podle vás na místě odvolat Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj?
Pan premiér to měl udělat už dávno. Hned po měsíci se zjistilo, že nefunguje vůbec nic. Nemohli jsme se do systému vůbec přihlásit, naši úředníci byli úplně zoufalí. Když se chtěli někam dovolat, nedovolali se. Je to naprosté manažerské selhání tehdejšího ministra Bartoše. Jenom proto, že pan Fiala je slušný člověk a chtěl udržet koalici, tak to neudělal dřív. Zaplaťpánbůh, že pan ministr dopravy Kupka to dokázal přenastavit na starý systém. To pana Bartoše ani nenapadlo. Ale nechci o Pirátech mluvit, myslím, že jejich éra skončila.

Teď už tedy nějak stavební řízení funguje?
Ano, díky tomu starému systému. Ten zákon je velmi dobře napsaný, jen to pan ministr Bartoš nezvládl. Nikdo jiný za to nemůže. Ale zákon je udělaný dobře, aplikace se nezvládla. Stálo to skoro do teď – absolutně. Teď se to začíná pomalu rozbíhat, ale úředníci jsou zavaleni prací. Dáváme jim home office, stojí nás to strašné peníze. Nedej bože, a trochu se bojím, že na nás začnou lítat žaloby. To nevím, kdo to bude platit. A to je kompetence tehdejšího ministra Bartoše.

Žaloby opravdu hrozí?
V tom velkém developerském byznysu, kde jsou navázané i různé sankce, tam to hrozit může. Asi to nehrozí při stavbě rodinného domu nebo školy ve městě, starostové asi nebudou žalovat sebe nebo stát. Ale může přijít nějaký zahraniční investor, a pokud bude mít čtyři nebo pět měsíců zpoždění, tak to musí někdo zaplatit. A developer to určitě platit nebude.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: EU ani NATO opustit nechceme, tvrdí Maláčová. Řekla, na čem se shodne s Konečnou

Tagy: