Stanjura: Elektronická evidence tržeb je u ledu a měla by tam zůstat

Zbyněk Stanjura

Speciál 360°: Hlas lidu 6.10.2021

První a druhá vlna elektronické evidence tržeb byla kvůli koronavirové pandemii převedena do režimu dobrovolnosti. Zavedení třetí a čtvrté vlny bylo odloženo. Podle Zbyňka Stanjury (ODS) by se EET neměla obnovovat, ani až koronavirová krize odezní. „Je to byrokratická zátěž pro podnikatele. Došlo na naše slova,“ řekl Stanjura v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

„Elektronická evidence tržeb je u ledu a měla by tam zůstat,“ řekl místopředseda ODS Zbyněk Stanjura v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu. Podle něho se potvrdily obavy ODS, která už před lety upozorňovala, že půjde o zbytečnou byrokratickou zátěž pro tuzemské podnikatele.

„Elektronická evidence tržeb běží na bázi dobrovolnosti,“ nesouhlasila se Stanjurou ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní nebyla EET zrušena, pouze podnikatelé nejsou pokutováni, pokud tržby elektronicky neevidují.

Když EET zvládnou jinde…

„Eviduje 50 až 60 procent podnikatelů. Počítám s účinností dalších vln od ledna 2023. Odložila jsem to na leden 2023, aby se z toho nestalo předvolební téma,“ uvedla ministryně financí. „Alena Schillerová neříká pravdu, EET chtěla odložit z důvodu byrokratické zátěže podnikatelů. Došlo na naše slova,“ oponoval Stanjura.

Podle Věslava Michalika (PirSTAN) by se mělo v první řadě vyhodnotit, zda první a druhá vlna elektronické evidence tržeb přinesla své ovoce. „Zda to mělo smysl a ponecháme to. Nepředpokládáme ale, že by se zaváděla třetí a čtvrtá vlna EET,“ řekl Michalik v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

Podle Miloslavy Vostré (KSČM) by se naopak měla elektronická evidence tržeb zavést kompletně, tedy včetně třetí a čtvrté vlny. Pro podnikatele prý o žádnou nadbytečnou zátěž nejde. „Když to zvládnou i v jiných státech s přehledem, nevím, o co jsou naši lidi horší,“ řekla předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru.

Tagy: