Poslanci podpořili novelu zákona, má řešit nedostatek léků. Ať Válek rezignuje, žádá opozice

Vlastimil Válek

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

V dolní komoře panovalo dusno. Na mimořádné schůzi, kterou svolali koaliční zákonodárci, bylo od 10:00 na programu 12 bodů, jednání se ale protáhlo do půl jedenácté večer. Šéf hnutí SPD Tomio Okamura mluvil hodinu a vyzval premiéra Petra Fialu (ODS) na duel v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. V plénu poslanci schválili nový energetický zákon i zvýšení rodičovského příspěvku, ačkoliv mu předcházela dlouhá rozprava a neshody. Večer prošla také novela zákona, která má řešit nedostatek léků, podle opozice to ale nestačí.

Okamura vystoupil společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) už v nedělní Partii, kde došlo k vyhrocené hádce. Opoziční politik se sám pochválil, že vedl debatu dobře. „Těšil jsem se, že vystoupení bude fiasko. Neměl argumenty a nenávistně útočil. Sváděl vinu za problémy na mě,“ postěžoval si předseda hnutí.

ČTĚTE TAKÉ: Gabriela čeká na rodičák půl roku. Do dnešního dne nedoložila potvrzení, uvádí ministerstvo

Prohlásil, že SPD bude ve své rétorice pokračovat nadále. Následně vyzval na souboj předsedu vlády. „Těším se na další duely se zástupci pětikoalice. Znovu vyzývám premiéra Petra Fialu, aby se mnou šel do duelu v přímém přenosu, například v Partii na Primě. On se bojí a nechce jít. Jsem připraven na argumentační souboj. Klidně si to zopakuji s ministrem Rakušanem, nemám problém s ním chodit do televize každý týden,“ nechal se slyšet v plénu.

Návrh programu první schůze po takzvaných parlamentních prázdninách čítal 12 bodů. Šlo o 11 předloh v prvním čtení a o jednu ve druhém čtení, v němž už mohli zákonodárci předkládat pozměňovací návrhy. Do závěrečného schvalování Sněmovna posunula například možnost podávání žádostí o přiznání důchodu on-line.

Největší třenice panovaly u růstu rodičovského příspěvku, který poslanci rovněž schválili. Vláda jej chtěla zvýšit o 50 tisíc na 350 tisíc korun. Růst se má týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Na pevně stanovené hranici se však neshodly ani všechny koaliční strany.

Někteří kritici poukazovali na to, že by se jednalo o nespravedlivý krok a hrozilo by, že by matky uměle prodlužovaly těhotenství tak, aby porodily po pevně stanovené hranici. Předkladatel návrhu novely – ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) – však tvrdil, že jde o jediný možný kompromis, aby byl navýšený příspěvek schválen.

Opoziční ANO a SPD s růstem příspěvku souhlasili, vzhledem k míře inflace však chtěli razantnější růst dávky až na 400 tisíc korun. Náhradní výživné by stát mohl dětem neplatičů vyplácet podle novely až čtyři roky. Doba oddlužení by se podle vládního návrhu měla zkrátit z nyní základních pěti let na tři roky pro všechny dlužníky.

Dále má k omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu přispět vládní novela o léčivech, kterou v úvodním kole večer podpořili poslanci. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek až na dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. Novelu opoziční poslanci označovali za nedostatečnou. Podle Aleše Juchelky (ANO) trvají výpadky léků déle než rok, novela by mohla být jen fíkovým listem a situace je na rezignaci ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Tagy: