Vláda ustoupila odborům a zmáčkla rodiny. Nepochopitelné, kritizují experti úsporný balíček

Vladimír Pikora

Koalice se domluvila na finální podobě konsolidačního balíčku

Vládní pětikoalice upravila své plány, kde a jak bude stát šetřit. Nakonec se nejspíš ustoupí odborům i obcím. Zaměstnanecké benefity zůstanou zvýhodněné, ale nepolepší si třeba Miloš Zeman. Počínání vlády ve vysílání CNN Prima NEWS kritizoval například ekonom Vladimír Pikora, kterému vadí, že kabinet „neustále vše mění“.

Špičky vládní koalice vyšly alespoň pro tuto chvíli s poslední verzí, jak má vypadat konsolidační balíček.

ČTĚTE TAKÉ: Úsporný balíček? Vláda ustoupila lobbistům, přijde o peníze na nemocnice, říká Kovanda

„Dořešili jsme třeba otázku včelařů, kteří zůstanou osvobození od daně,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se koalice dohodla také na sjednocení daňové sazby pro časopisy a noviny.

„Je to úplně nepochopitelné. Oni měli několik let v opozici, aby se na vládnutí připravili, a najednou se na poslední chvíli nějak dohadují a neustále vše mění,“ uvedl ekonom Vladimír Pikora.

Ustoupilo se také obcím. Do místních rozpočtů půjde celá daň z nemovitosti. Státní kasa ale naopak získá víc peněz z hazardu. Nakonec koalice ustoupila také zaměstnavatelům a zaměstnanci pravděpodobně i nadále budou moct využívat různé benefity, třeba stravenky.

„Tak vláda ustoupila odborářům, fajn. Na druhou stranu ale zmáčkla rodiny, sebrala jim slevy na manželky, sebrala slevu na studenty a zvýšila daně živnostníkům,“ kritizoval komentátor Martin Schmarcz.

„Hnutí ANO principiálně odmítá tento daňový balíček s výjimkou spotřebních daní ze závislostí a zvyšování daně z hazardu. To jsou věci, které bychom udělali dávno,“ řekla pro CNN Prima NEWS předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Již dříve pro web CNN Prima NEWS kritizoval balíček i ekonom Lukáš Kovanda, podle kterého může veřejnost vidět sílu lobbingu. „Z ekonomického pohledu by bylo lepší, kdyby vláda neustoupila odborům a zůstala při svém původním návrhu daňového znevýhodnění zaměstnaneckých benefitů,“ například uvedl.

Ministerstvo financí zveřejnilo celý soupis změn, které se v konsolidačním balíčku objeví. Daň u elektronických cigaret a nikotinových sáčků nebude tak vysoká, jak bylo původně v plánu. Spotřební daň z lihu se ale bude zvyšovat rychleji. Vládní politici se také dohodli, že bývalým prezidentům, tedy Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi, se nezvýší renta. Budou mít tedy i nadále měsíčně nárok na 50 tisíc korun a k nim dalších 50 tisíc na pronájem kanceláře a asistenta.

Tagy: