Za zmatky v opatřeních mohou lidé z Babišovy éry. Válka přešlapy mrzely, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS)

PARTIE Terezie Tománkové 2.1.2022

Za nedávné zmatky v koronavirových opatřeních mohou lidé z éry expremiéra Andreje Babiše (ANO). Podobné komunikační přešlapy už se nebudou opakovat, slíbil předseda vlády Petr Fiala (ODS) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že první osoba, kterou početná kritika zamrzela, byl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který od prosince resortu šéfuje.

Ministerstvo zdravotnictví se stalo terčem kritiky poté, co 23. prosince oznámilo opatření týkající se cestování. Dle nových pravidel museli lidé cestující ze zemí s nízkým či středním rizikem nákazy podstoupit před vstupem do ČR povinný test, přičemž od 3. ledna se tato novinka měla týkat i občanů České republiky, kteří podstoupili jen dvě kola očkování. Poté, co ministerstvo sklidilo bouři kritiky, vzalo opatření zpět a omluvilo se.

Předseda vlády Petr Fiala uznal, že by se podobné komunikační přešlapy rozhodně neměly stávat. Poprosil ale veřejnost o pochopení – na vině je dle jeho slov především skutečnost, že na opatřeních pracovali i zaměstnanci z éry bývalého premiéra Andreje Babiše. Za jeho kabinetu totiž byly podobné „otočky“ poměrně běžné.

„Pracujeme s lidmi z minulé éry, kde byl zmatek obrovský. Musíme ty věci napravovat a věříme, že se to nebude opakovat,“ vysvětloval Fiala v nedělním pořadu Partie. Na koho přesně narážel, už neupřesnil. Za opatřeními, která způsobila rozruch v řadách veřejnosti, stáli nejspíše hlavní hygienička Pavla Svrčinová a náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Radek Policar.

„První, koho to mrzelo, byl pan ministr (Válek pozn. red.), který si na komunikaci zakládá. Je to jen ukázka toho, co tady přetrvává z minulé éry,“ opřel se ve vysílání do svého předchůdce ze Strakovy akademie.

Co se ovšem týče dalších témat, tam je podle něj komunikace jasná. Povinné plošné očkování odmítá jak on, tak ministr Válek. „Lepší než rozdělovat společnost a vytvářet tlak je přesvědčovat ty, kteří nebyli dostatečně osloveni nebo jim to zatím bylo lhostejné. Proočkovat třetí dávkou v maximální míře je úkol, před kterým všichni stojíme,“ podotkl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Očkování u věkových skupin jde stranou, nesplňuje to kritéria obecné imunity. U profesních skupin je na debatě, zda ho nezavést. Naprostá většina zemí ale nejde cestou povinného očkování. Je to velmi výjimečné a u nás pro to nejsou sociální a legislativní důvody,“ doplnil nový premiér.

Tagy: